Słone babeczki

Proste i szybkie do przygotowania, słone babeczki są alternatywą dla tych, którym znudziło się przyrządzanie i jedzenie babeczek tylko w słodkim wydaniu. Są idealne na imprezę lub przekąskę, a ich smak zachwyci nawet najbardziej wymagające podniebienia.

millerskitchen.wozaonline.co.za

Babeczki ze słodkimi ziemniakami i porem

Składniki:

1 kg słodkich ziemniaków, 3 pory (tylko białe części), 25 dag sera fety, 8 jajek, 3 ząbki czosnku, 3 dag masła, łyżka masła (do posmarowania blachy), 12 dag gęstej śmietany, sól i pieprz.

Sposób przygotowania

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Obierz ziemniaki i pokrój w drobną kostkę. Następnie ugotuj je, uważając, aby się nie rozgotowały. Umyj i pokrój pory. Smaż je na maśle przez około 10 minut, a pod koniec dodaj wyciśnięty czosnek. Zdejmij z ognia, dodaj ziemniaki i pokrojoną w kostkę fetę. Wymieszaj wszystkie składniki. Gotowe ciasto przekładaj do posmarowanych masłem foremek na babki. W oddzielnej formie ubij jajka ze śmietaną, przypraw solą i pieprzem, a potem nalej na wierzch każdej foremki. Piecz przez ok. 25 minut.

Babeczki z papryką

Składniki:

25 dag mąki, 1 czerwona papryka, proszek do pieczenia, 8 dag parmezanu, 120 ml mleka, 2 jajka, 60 ml oliwy z oliwek, łyżka masła, sól i pieprz.

Sposób przygotowania

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Opiekaj paprykę przez około 30 minut, często obracając. Po wyjęciu i ostudzeniu usuń skórę i pestki, a następnie pokrój w kostkę. Rozprowadź w mące proszek do pieczenia, dodaj paprykę i parmezan oraz przypraw solą i pieprzem. W osobnym naczyniu ubij jajka z mlekiem i oliwą oraz wymieszaj z mąką. Gotowe ciasto przekładaj do posmarowanych masłem foremek na babki. Piecz około 20 minut. Po wyjęciu z pieca i ostygnięciu możesz skroić wierzchnią warstwę, przesmarować tapenadą i ponownie zakryć.

Paulina Rożej

ZOSTAW ODPOWIEDŹ