„Żyjące” ciastka z drukarki 3D

Czy za pomocą technologii 3D można wydrukować absolutnie wszystko? To pytania ostatnimi czasy nabiera coraz więcej sensu. Jak się okazuje, drukowanie protez czy nawet całych domów to igraszka w porównaniu z tym, do czego doszła Chloé Rutzerveld, technolog żywności z Uniwersytetu Technicznego w Eindhoven. Stworzone przez nią ciasteczka potrzebują około 3 dni, żeby „dojrzeć”, kiełkując i rosnąc, stając się przez to zdrową i pełnowartościową przekąską. Pomysłodawczyni niezwykłych ciasteczek jest zdania, że wykorzystywanie mikroorganizmów w technologii drukowania 3D w przyszłości zrewolucjonizuje cały przemysł spożywczy na świecie.

{youtube}P2n83VMn0TU|600|450|0{/youtube}

Film pochodzi z Dutch Design Week 2014 w Eindhoven.

______________________

Zapraszamy również do polubienia naszego profilu na Facebooku oraz zapoznania się z ofertą naszego sklepu internetowego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ