Nowe oblicze zielonej herbaty
Czy słyszeliście już o herbacie Matcha? Ta tradycyjna japońska zielona herbata używana na Dalekim Wschodzie podczas ceremonii picia herbaty „Cha-no-yo”. Stała się bardzo popularna wśród Europejskich i Amerykańskich modelek. Coraz częściej na ulicach Londynu czy Nowego Jorku, można zobaczyć szczupłe dziewczęta trzymające plastikowe kubki z soczystozielonym płynem w środku. W czym tkwi jej sekret?
Otóż, już od samego początku uprawa tej odmiany różni się znacznie od innych. Produkowana jest z liści krzewów specjalnie ocienianych matami przed słońcem, przez co najmniej dwa tygodnie przed czasem zbiorów. Ten zabieg powoduje spowolnienie wzrostu liści, które przez brak słońca nabierają bladego odcienia zieleni i wytwarzają aminokwasy. Dzięki temu herbata jest słodsza i bardziej aromatyczna. Następnie liście są zbierane i ścierane na zielony proszek. Dzięki takiej konsystencji herbata Matcha wykorzystywana jest nie tylko do tradycyjnego parzenia, ale także w wielu innych recepturach.
Zielona herbata Matcha posiada wiele zalet. Uprawiana już od wieków na Dalekim Wschodzie jest bardzo cennym napojem wykorzystywanym przez buddyjskich mnichów w celach relaksacyjnych i podczas medytacji. Współczesne badania wykazały, że to dzięki zawartości aminokwasu L-teaniny w liściach herbacianych, ponieważ ma on działanie uspokajające, wyciszające i zmniejszające stres. Kolejnym skutkiem działania L-teaniny jest impuls do produkcji dopaminy i serotoniny w naszym organizmie, co owocuje lepszą koncentracją, wspomaga pamięć i ogólnie poprawia nastrój. Pijąc ją regularnie wspomagamy swój metabolizm, a co za tym idzie mamy lepszą i szybszą przemianę materii, czyli chudniemy. Dodatkowo wzmacnia nasz system odpornościowy zaopatrując nasz organizm w potas, wapń, żelazo oraz witaminy z grupy A i C. Przeprowadzone niedawno badania dowiodły także, że regularne picie herbaty Matcha wpływa na obniżenie poziomu „złego” cholesterolu (LDL) i podwyższenie tego „dobrego” (HDL). A poza tym wszystkim, ma przepyszny smak i można ją przygotowywać nie tylko pod płynną postacią! Oto kilka prostych i szybkich przepisów z wykorzystaniem herbaty Matcha.
Kokosowo-bananowy Matcha Smoothie
Składniki:
1 łyżka sproszkowanej herbaty Matcha,
½ pokrojonego w plastry banana,
½ pokrojonego w kostki mango,
1 filiżanka mleka kokosowego (może być także zwykłe 0.5% lub 1.5 %),
3-4 kostki lodu.
Przygotowanie: Wszystkie składniki zmiksować w blenderze do uzyskania jednolitej konsystencji.
Zimny, pyszny i bogaty w witaminy napój gotowy!
Sorbet Matcha z brzoskwiniami na patyku
Składniki na 4-6 porcji:
1 łyżka sproszkowanej herbaty Matcha,
200 ml mleka (kokosowego, migdałowego lub zwykłego 0.5% lub1.5%),
½ łyżeczki stewii lub 1 łyżka cukru brązowego,
1 pokrojona w cienkie plasterki brzoskwinia,
4-5 kostek lodu.
Przygotowanie: Herbatę Matcha razem z mlekiem, stewią i kostkami lodu wlać do shakera. Wymieszać, energicznie potrząsając shakerem do całkowitego połączenia się składników. Uzyskaną miksturę rozlać do foremek na lody. Do każdego pojemniczka dodać po 2-3 plasterki brzoskwini. Foremki wstawić do zamrażalnika, po godzinie do każdej foremki włożyć patyczek. Następnie mrozić do uzyskania stałej konsystencji ok. 4 godzin.
W ten oto sposób przygotujemy zdrowe i smaczne sorbety na gorące, letnie popołudnia.
Energetyzujący Jogurt Matcha
Składniki:
1 łyżka sproszkowanej herbaty Matcha,
1 szklanka zwykłego jogurtu greckiego,
½ szklanki borówek/malin/pokrojonych truskawek/poziomek,
¼ szklanki posiekanych orzechów/ granoli/rodzynek.
Przygotowanie: Łyżką dokładnie wymieszać jogurt z herbatą do uzyskania jednolitej, jasnozielonej konsystencji. Na wierzch posypać ulubione owoce i dodatki i…
Voila! Szybka, zdrowa i pyszna przekąska już gotowa.
Marlena Skrzypczyńska