Czym zajadać się zimą?

zimaa life4styleJeśli chodzi o odżywianie, to okres zimowy wcale nas nie rozpieszcza… Brakuje świeżych i pachnących owoców a na sklepowych półkach coraz mniej pożywnych warzyw. Często w mroźne wieczory sięgamy po kaloryczne przekąski i godzinami leżymy pod kocem. Co jeść zimą, żeby nie przytyć i wzmocnić naszą odporność?

Zimą często sobie „odpuszczamy” zdrowe posiłki i aktywność fizyczną. Tłumaczymy to w prosty sposób: „Zacznę się odchudzać wiosną!”. Pamiętajmy, że nie jest to dobre rozwiązanie. Nawet w zimie możemy odżywiać się zdrowo. Dzięki rozwadze, nie tylko nie przytyjemy, ale też wzmocnimy naszą odporność.

W celu uodpornienia naszego organizmu, warto sięgać po produkty mleczne, takie jak kefir, maślanka lub jogurt naturalny. Mają małe ilości cukru i zawierają bakterie probiotyczne, które działają przeciwwirusowo.

Nie zapominajmy o owocach, które są dostępne w sklepach przez cały rok. Zima to sezon na jabłka! Można z nich przygotowywać aromatyczne ciasta, dżemy i koktajle. Zawierają cenne witaminy i dużą ilość błonnika roślinnego. Polecamy również gruszki, mandarynki, pomarańcze i kiwi! Zamiast sięgać po kaloryczne przekąski, lepiej pokroić świeże owoce. Dodadzą nam energii i na pewno nie sprawią, że nie zmieścimy się w ulubione dżinsy na wiosnę. Pomarańcze są bogate w cenną dla zdrowia witaminę C, gruszki zawierają dużo antyoksydantów, które chronią przed stanami zapalnymi, a kiwi obniża cholesterol i ponoć opóźnia procesy starzenia się skóry.

Zima to przede wszystkim pożywne zupy! W mroźne dni z pewnością rozgrzeją organizm. Możemy swobodnie wybierać składniki zup warzywnych, bo tutaj mamy duże pole do popisu: seler, por, marchew, szpinak, brokuły, kalafior, buraki, brukselka… Tak można jeszcze długo wymieniać. Wystarczą nasze ulubione produkty i blender!

Warto zajadać się także dynią. Z miąższu możemy przygotować zupę, sałatkę lub tarte, a pestki najlepiej wyłożyć na posmarowaną oliwą blaszkę, oprószyć solą i piec w piekarniku przez kilkadziesiąt minut. To pyszna i pożywna przekąska!

Pamiętajmy, że dieta musi być zbalansowana. Aby dodatkowo wzmocnić nasz organizm możemy do herbaty dodawać łyżeczkę miodu i cytrynę. Oprócz tego warto zażywać suplementy diety, bogate w kwasy omega 3 i omega 6.

Joanna Łuszczykiewicz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ