Zdrowe przyprawy
Jeżeli do tej pory ograniczałeś doprawianie mięsa czy sałatek, czas zmienić nawyki! Przyprawy nie tylko nadają wyrazisty smak przygotowywanym przez nas przyprawom, ale też troszczą się o organizm człowieka. Sprawdź, które z przypraw mają najlepszy wpływ na nasze zdrowie i urodę!
Imbir – nazywany „gorącym korzeniem”. Działa przeciwzapalnie i przeciwbólowe (głównie przy bólach menstruacyjnych). Wpływa też pozytywnie na trawienie i odporność. Zapobiega mdłościom, przez co polecany jest przy chorobie lokomocyjnej. Imbir doskonale komponuje się z kurczakiem i krewetkami, ale również z ciastami i innymi deserami – dodaje im cierpkiego smaku.
Cynamon – działa rozgrzewająco i pobudza apetyt. Obniża poziom cukru i poziom cholesterolu we krwi. Ta słodka przyprawa bogata jest w magnez, żelazo i wapń. Można dodać ją do pieczonych jabłek, naleśników, kawy, wina czy ponczu.
Chilli – pikantna przyprawa doskonale wspomaga odchudzanie, dzięki temu, że zmniejsza odczuwanie głodu i przy okazji napędza metabolizm. Dodatkowo pobudza wydzielanie endorfiny, czyli hormonu szczęścia. Miejscowe stosowanie kapsaicyny, która odpowiada za ostry smak przypraw, pomaga w łagodzeniu bólu. Chilli stosuje się głównie w sosach, pastach i marynatach.
Bazylia – poprawia trawienie i przyswajanie pokarmów. Działa również przeciwdepresyjnie, a zawarta w niej witamina A dba o nasze oczy. Przyprawa ma właściwości antybakteryjne, wzmacniające i przeciwzapalne. Świeża bazylia idealnie nadaje się do sałatek i kanapek, a suszona do omletów, mięsa wieprzowego, baraniny, warzyw i ryb.
Pieprz – niezwykle popularna przyprawa, stosowana w polskich kuchniach zdecydowanie najczęściej. Niepozorna przyprawa ma wiele zbawiennych właściwości – łagodzi bóle, przyśpiesza metabolizm, obniża gorączkę i zabija bakterie. Zastosowania chyba nie trzeba nikomu przedstawiać, ponieważ pieprz jest przyprawą bardzo uniwersalną – nadaje się niemalże do wszystkich potraw mięsnych, marynat i sosów.
Anna Kukiełka