Zapomniany owoc

O tym jak owoce są ważne dla naszego zdrowia i diety słyszymy już od najmłodszych lat. Są źródłem witamin i minerałów. Pyszne koktajle, ciasta i sałatki z nich zrobione są dla wielu ulubionymi przysmakami. Kupujemy jabłka, banany, pomarańcze, kiwi, niestety, dużo rzadziej na sklepowych półkach można dostrzec czarną porzeczkę.

porzeczka zda

Porzeczki w środowisku „dzikim” rosną od niepamiętnych czasów na całym świecie. Popularność zyskały dopiero w XVI w. jako lek na żołądek, gorączkę i niezaspokojone pragnienie. Dziś znane są ze swoich wszechstronnych zalet, ale mimo to, mało popularne.

Owoce czarnej porzeczki zawierają niemal wszystkie składniki potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, a przede wszystkim są jednym z najbogatszych źródeł witaminy C. Dostarczają również witamin z grupy B, prowitaminy A oraz soli mineralnych, takich jak: potas, wapń, magnez i żelazo.

Lecznicze właściwości porzeczek

Owoce czarnej porzeczki hamują rozwój bakterii, wirusów i grzybów, dlatego zaleca się picie soku z nich w okresach gryp i infekcji wirusowych. Oczyszczają organizm z toksyn, wspomagają leczenie wątroby i nerek. Ponadto porzeczki korzystnie wpływają na naczynia krwionośne, wzmacniają serce i obniżają ciśnienie krwi. Olejki eteryczne pobudzają apetyt i wspomagają wydzielanie soków trawiennych. Pomagają odbudować układ odpornościowy organizmu po kuracji antybiotykowej. Owoce te od wieków służyły za lek w stanach zapalnych jamy ustnej, anginie, chrypkach, kaszlu, chorobach reumatycznych oraz kamicy moczowej.

Lecznicze właściwości mają nie tylko owoce, ale i liście. Wyciągi z liści czarnej porzeczki działają przeciwzapalnie, poprawiają krążenie i czynność serca oraz zmniejszają obrzęki. Odwar z liści podany zewnętrznie w postaci płukań i okładów ma działanie ściągające i przeciwbakteryjne.

W walce z rakiem

Czarne porzeczki chronią komórki przed procesami nowotworowymi. Mianowicie, neutralizują działanie wolnych rodników, tym samym przeciwdziałają powstawaniu nowotworów. Porzeczka hamuje rozprzestrzenianie się w organizmie toksycznych związków wywołujących mutacje genów, prowadzące do chorób nowotworowych, dlatego jest nieocenionym środkiem zapobiegawczym w tej chorobie.

Jak widać, czarna porzeczka to niesamowity owoc. Wykorzystujmy ją na wszelkie sposoby: jedzmy na surowo, róbmy z niej soki, galaretki i dżemy. Na zdrowie!

Karolina Bełkot

ZOSTAW ODPOWIEDŹ