Zalety frytkownicy beztłuszczowej

Smażenie frytek we frytkownicy kojarzy się nieodmiennie z hektolitrami tłuszczu. Okazuje się jednak, że istnieje sprytna alternatywa pozwalająca tego uniknąć – są to właśnie frytkownice beztłuszczowe. Sprawdź, dlaczego warto je wybrać i z czym wiąże się korzystanie z nich!

Dlaczego warto wybrać frytkownicę beztłuszczową?

Zastanawiasz się nad tym, czy korzystanie z frytkownic bezolejowych jest lepsze niż z tych standardowych? Na to pytanie musisz sobie sam odpowiedzieć – najpierw jednak poznaj wszystkie zalety tych urządzeń:

– możesz całkowicie zrezygnować z używania oleju – smażenie będzie zatem bardziej ekonomiczne i przyjazne dla portfela;

– brak ciężkich tłuszczów w dużej ilości sprawi, że przygotowane w nich potrawy będą lekkostrawne, a dzięki temu również zdrowe;

– sam proces smażenia stanie się również przyjemniejszy. Dlaczego? Pozbędziesz się nieprzyjemnej woni przypalonego oleju, która towarzyszy Ci zwykle jeszcze przez kilka godzin po wyjściu w kuchni i wsiąka w ubrania.

Jak działa takie urządzenie?

Jak działa takie urządzenie, skoro nie wymaga zastosowania tłuszczu? Czy brak oleju nie sprawi, że potrawy będą przywierać do dna? Skądże! Zasada działania frytkownicy beztłuszczowej do złudzenia przypomina mechanizm pracy piekarnika konwekcyjnego, czyli działającego na gorące powietrze. Urządzenie jest wyposażone w specjalny system, który precyzyjnie i równomiernie rozprowadza je po całym wnętrzu w taki sposób, by potrawy były idealnie dopieczone z każdej strony. Efekt? Miękkie, a zarazem chrupiące frytki przygotowane bez kropli tłuszczu – a zatem zdrowe i lekkostrawne.

Oczywiście jeśli zależy Ci na tym, by danie miało ten specyficzny posmak charakterystyczny dla smażenia na oleju, możesz delikatnie skropić je tłuszczem przed uruchomieniem urządzenia. Uważaj jednak na to, by była to naprawdę odrobina oleju i aby z tym nie przesadzić – w przeciwnym razie zyskasz dokładnie taki sam efekt, jak w klasycznej frytkownicy. Czyli danie ociekające tłuszczem i ciężkostrawne, którego zdecydowanie nie można nazwać zdrowym i dietetycznym – niemalże jak z fast-foodu.

Nie tylko zalety…

Choć nie sposób nie zgodzić się z tym, że frytkownice nisko- i beztłuszczowe mają szereg zalet, nie pozostają jednak całkowicie pozbawione wad. Największą z nich jest to, że działają po prostu wolniej niż ich tradycyjne odpowiedniki smażące na tłuszczu. W efekcie przyrządzanie w nich potraw może zająć nawet do dwóch razy dłużej.

Nie sposób nie zwrócić też uwagi na to, że współczesny rynek jest zasypany tradycyjnymi, olejowymi frytkownicami, modele beztłuszczowe stanowią z kolei pewnego rodzaju niszę. Niełatwo je zatem znaleźć, a jeśli już – to są zazwyczaj droższe. Warto jednak poświęcić nieco więcej czasu na szukanie i kupić frytkownicę beztłuszczową – Twoje zdrowie z pewnością to doceni!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ