olej palmowy

WWF: bojkot oleju palmowego nie ma sensu

Każda próba wymiany oleju palmowego występującego w produktach spożywczych i detergentach,  na kokosowy czy rzepakowy pociągnie za sobą degradację środowiska. Zamiana nie rozwiąże problemów, a jedynie przesunie je w inne regiony, wygeneruje wzrost emisji gazów cieplarnianych
i stworzy zagrożenie dla będących pod ochroną zwierząt
i roślin.

Produkcja oleju palmowego doprowadza do utraty olbrzymich powierzchni lasów, a ekosystemy lasów deszczowych uznawane są za najbogatsze pod względem różnorodności biologicznej na świecie. Przekształcanie lasów na plantacje palmy olejowej prowadzi do bezpośredniego zagrożenia dla wielu gatunków, takich jak: orangutan, słoń sumatrzański, pantera mglista, tygrys sumatrzański, czy słoń indyjski. Substancje chemiczne stosowane na plantacjach zanieczyszczają glebę, środowisko i wodę. W wyniku zanieczyszczeń lokalne społeczności tracą dostęp do czystej wody pitnej, a kurczące się zasoby ryb w rzekach powodują coraz większe problemy z pozyskiwaniem pożywienia.

Na zlecenie Fundacji WWF Polska powstał raport, na temat skutków spożycia oleju palmowego w Polsce i określenia wpływu zastąpienia oleju palmowego innymi olejami roślinnymi. Zastąpienie oleju palmowego rodzimymi olejami: rzepakowym czy słonecznikowym oznacza mniejsze szkody dla ogólnej różnorodności biologicznej, ale przy obecnym popycie na produkty zawierające oleje roślinne nie ma wystarczającej powierzchni dla tych upraw. W scenariuszu całkowitego zastąpienia oleju palmowego innymi olejami roślinnymi potrzebowalibyśmy cztery razy więcej terenów pod uprawy. Od 2004 roku spożycie oleju palmowego w Polsce wzrosło o 150%. Średnia roczna konsumpcja w przeliczeniu na jednostkę PKB w 2017 roku wynosiła 711 kg, a unijna 381 kg. To, co możemy zrobić, to konsumować mniej.

alter
pkb

Bojkot jednego rodzaju oleju nie ma sensu, ale ograniczenie konsumpcji – TAK!

CO MOŻE ZROBIĆ KONSUMENT:

  • spożywać świeże produkty zamiast tych gotowych – to wyjdzie na zdrowie Tobie i planecie
  • ograniczyć w diecie produkty przetworzone, słodycze, przekąski,  mrożonki
  • domagać się od producentów – aby informacja o tym, czy olej wykorzystany w produkcji posiada certyfikat RSPO
  • świadomie podejmować decyzje o zakupie i czytać etykiety

Nie bojkotujmy – certyfikujmy

Certyfikat RSPO został utworzony w celu promowania wzrostu i wykorzystania zrównoważonych produktów z palmy olejowej poprzez wiarygodne standardy światowe i zaangażowanie zainteresowanych stron. Standard certyfikacji łańcucha dostaw RSPO został opracowany w celu zapewnienia bezpieczeństwa i identyfikowalności łańcuchów dostaw, aby zapewnić wiarygodne dowody na istnienie zrównoważonego źródła surowca.

CO MOŻE ZROBIĆ PRODUCENT:

  • przestawić się na olej palmowy w 100% certyfikowany
  • wymagać od dostawców i żądać przestrzegania ścisłych kryteriów, takich jak: zakaz przetwarzania gleb torfowych i stosowania niebezpiecznych pestycydów
  • przyłączyć się do inicjatyw mających na celu dążenie do 100 % zrównoważonego oleju palmowego, takich jak Polska Koalicja ds. Zrównoważonego Oleju Palmowego, którą inicjuje Fundacja WWF Polska

Raport – całość (do pobrania)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

202 More posts in Diety category
Recommended for you
Anna Mucha trafiła do szpitala przez dietę pudełkową. Co się stało?
Anna Mucha trafiła do szpitala przez dietę pudełkową. Co się stało?

Anna Mucha ostatnio zdradziła, że nie służy jej popularna dieta pudełkowa. Do tego stopnia, że...