Superfood – spirualina

Superfood to potoczna nazwa żywności niezwykle bogatej w składniki odżywcze i korzystnej dla naszego zdrowia. Zawiera ona ogromne pokłady witamin, minerałów i protein, a poza tym jest niskokaloryczna, nieprzetworzona i pochodzi wyłącznie z natury. Super żywność to m.in. jagody goji, grzyby shiitake, acai oraz spirulina.

źródło: jadłonomia.com.plSpirulina, zaliczana do najpopularniejszych i najbardziej pełnowartościowych alg morskich, zyskuje coraz szersze grono zwolenników. Jest przede wszystkim bogatym źródłem pełnowartościowego białka, a także łatwo przyswajalnych dla organizmu minerałów oraz witamin z grupy B, a także wit. E i beta-karotenu, cynku oraz miedzi. Zawiera duże ilości kwasu foliowego, nienasycone kwasy tłuszczowe oraz wspomagający odchudzanie kwas linolowy CLA. 

Ta zielona alga składa się w ponad połowie z białka oraz zawiera bardzo dużo łatwo przyswajalnego żelaza. Znacznie więcej niż mięso, owoce morza czy szpinak. W postaci suplementu diety często jest polecana osobom osłabionym oraz  stosującym restrykcyjne diety.  Może też być dobrym rozwiązaniem dla osób, palących papierosy lub przyjmujących na stałe leki, ponieważ dzięki obecności chlorofilu, działa oczyszczająco i odtruwająco. Przeprowadzone badania, sugerują że to silny antyoksydant, który wzmacnia system immunologiczny i świetnie sprawdza się w profilaktyce nowotworowej. 

Aby jednak spirulina była pełnowartościowa i posiadała wszystkie opisane właściwości, należy kupować ją ze sprawdzonego  źródła. Niestety cena spiruliny jest dosyć wysoka. Można ją kupić sproszkowaną bądź w kapsułkach (ok 200 sztuk kosztuje ok 60- 90zł). Jej lekko słonawy i algowy smak, po wymieszaniu z jogurtem czy sosem jest niemal niewyczuwalny. Posiada za to ciemno-zielony, intenstwny kolor, który barwi każde danie. Nie należy przekraczać maksymalnej dziennej dawki, jaką jest 1 łyżka stołowa

Wystarczająco przekonujące do jej stosowania mogą być poniższe dane. Spirulina zawiera:

● 3900% więcej beta karotenu niż karotka 
● 2300% więcej żelaza niż szpinak
● 375% więcej białka niż tofu
● 300% więcej wapnia niż mleko

Przykładowe przepisy ze spirualiną:
Koktajl jaglany z kokosem, mango  i spirualiną
Składniki:

  • 1 szklanka ugotowanejkaszy jaglanej
  • 1 puszkamleka kokosowego
  • 1 dojrzałemango
  • 1 dojrzałybanan
  • 4daktyle(opcjonalnie)
  • sok z ½cytryny
  • 1/4 łyżeczkispiruliny

Przygotowanie:

Wszystkie składniki zmiksować, następnie dodać woda mineralnej do uzyskania właściwej konsystencji.

Placek owsiany ze spirualiną

Skladniki:

  • mieszanka (pół łyżeczki spiruliny,łyżka płatków owsianych, pół łyżeczki otrębów orkiszowych, pół zarodków pszennych, pół sezamu i pół siemienia lnianego)
  • jajko
  • łyżeczka leju kokosowego

Masa:

  • kostka twarogu półtłustego
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • łyżeczka miodu)

Przygotowanie:

Mieszankę blendujemy, mieszamy i smażymy na teflonie z dwóch stron. Podajemy z dżemem pomarańczowym lub masą twarożkową i owocami.

Koktajl babanowy ze spirualiną

Składniki:

  • 2 banany
  • pół jabłka
  • sok z jednej dużej pomarańczy
  • 1 liść jarmużu, drobno posiekany, można zamienić na łyżkę pietruszki
  • 1 łyżeczka spiruliny

Przygotowanie:

Wszystkie składniki należy zmiksować w naczyniu blendera, rozlać do dwóch szklanek i wypić od razu.

Źródło: jadłonomia.com, wp.pl, zmiksowani.pl,

Beata Mironow 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ