Włoskie specjały

Kuchnia włoska jest bogata w wiele wyśmienitych dań. Jeżeli uwielbiasz pizze i makarony powinnaś spróbować również mniej znanych dań, które od wieków goszczą w menu rodowitych Włochów. Klasyczna bruschetta, obłędnie pyszna piadina czy groszek po florencku to idealne dania na szybki i pyszny lunch. Spróbujesz?

 Fot: caesaritalian.co.uk

Bruschetta

Składniki:

– bułka paryska lub ciabatta,

– oliwa extra vergine,

– czosnek,

– 2 pomidory,

– cebulka,

– ok 80 g sera mozzarella/gorgonzola/koziego

– bazylia.

Przygotowanie:

Pokrój pieczywo, natrzyj je czosnkiem i skrop oliwą. Oparzone pomidory obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Ułóż na pieczywie, dodaj cebulkę i starty ser. Piecz w piekarniku ok 5 min. Dopraw solą i pieprzem, udekoruj świeżą bazylią.

Piadina Romagnola

Składniki:

– 160 ml wody,

– pół łyżeczki proszku do pieczenia,

– 500 g mąki pszennej,

–10 g soli,

–75g masła.

Przygotowanie:

Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaj masło, wodę oraz sól. Wyrabiaj ciasto do momentu, aż będzie elastyczne i spójne (ok 10 minut). Następnie odstaw ciasto do wyrośnięcia na pół godziny, uprzednio zakryj je ściereczką. Po upływie 30 minut rozdziel ciasto na cztery części i zrób z niego kulki. Każdą kulkę rozwałkuj na placek o śrdnicy około 25 cm. Rozgrzej patelnię, połóż na niej placki i smaż na dużym ogniu. Pojawiające się na powierzchni ciasta pęcherze przekuj widelcem. Po zdjęciu z patelni dodajemy do piadini dowolne składniki, np. rukola, pomidory, mozzarella i szynka parmeńska.

Groszek po florencku

Składniki:

– 250 g zielonego groszku,

– 4 plastry cienko pokrojonego podwędzanego boczku,

– 2 żabki czosnku,

– 1 łyżka oliwy z oliwek,

– natka pietruszki,

– sól i pieprz.

Przygotowanie:

Rozgrzej patelnię, wlej oliwę i wrzuć drobno pokrojony czosnek. Dodqaj posiekany boczek i smaż aż do zarumienienia się. Wrzuć na patelnię groszek, dopraw solą oraz pieprzem. Zmieszaj składniki, dodaj natkę pietruszki. Podsmażaj jeszcze przez 3 minuty. Następnie dolej tyle wody, aby przykryć groszek. Gotuj aż cały płyn wyparuje.

 

________________________________

 

Zapraszamy również do polubienia naszego profilu na Facebooku oraz zapoznania się z ofertą naszego sklepu internetowego.

 

 
 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ