Pierogi z owocami
Pierogi to jeden z naszych tradycyjnych przysmaków. Można je przyrządzić na wiele sposobów, ale latem najlepiej smakują te owocowe. Chociaż ich wykonanie jest czasochłonne, smak wynagradza cały trud. Oto kilka sprawdzonych przepisów.
Pierogi z jabłkami
Składniki na ciasto:
3 szklanki mąki
1, 5 łyżki oleju
1 żółtko
¾ szklanki gorącej wody
sól
Składniki na nadzienie:
5-6 jabłek
sok z połowy cytryny
0, 5 łyżeczki cynamonu
1 łyżka cukru
Przygotowanie ciasta:
Mąkę przesiej przez sito, zrób małe wgłębienie, dodaj żółtko, sól oraz olej. Zacznij wyrabiać ciasto, jednocześnie dolewając wodę. Na koniec powinno ono mieć elastyczną konsystencję. Rozwałkuj je i wytnij z niego kółka.
Przygotowanie nadzienia:
Jabłka obierz i pokrój w kostkę. Skrop kawałki owocu sokiem z cytryny, następnie smaż przez ok. 10 minut, do momentu aż staną się miękkie. Potem posłódź i dodaj cynamon. Wymieszaj i pozostaw do ostygnięcia.
Przygotowane wcześniej krążki ciasta zapełnij nadzieniem i uformuj pierogi. Gotuj je z dodatkiem oleju w osolonej wodzie. Wyjmuj po wypłynięciu na powierzchnię. Możesz polać je roztopionym masłem i posypać cynamonem.
Źródło: http://www.przyslijprzepis.pl
Pierogi z malinami
Składniki:
500 g mąki pszennej
1 kg malin
1 szklanka wrzącej wody
1-2 łyżki oliwy z oliwek
cukier
Przygotowanie:
Mąkę zalej wrzątkiem i zacznij zagniatać ciasto, stopniowo dodając oliwę. Po zagnieceniu (powinno być elastyczne!) rozwałkuj je i wytnij krążki. Każdy z nich nadziej 3-4 malinami (w zależności od wielkości kółek) i uformuj pierogi. Gotuj je w ocukrzonej wodzie, do momentu aż wypłyną na powierzchnię. Możesz je podawać polane jogurtem naturalnym.
Źródło: http://allrecipes.pl
_________________
Zachęcamy do odwiedzenia naszego sklepu internetowego.