Pierogi z owocami

Pierogi to jeden z naszych tradycyjnych przysmaków. Można je przyrządzić na wiele sposobów, ale latem najlepiej smakują te owocowe. Chociaż ich wykonanie jest czasochłonne, smak wynagradza cały trud. Oto kilka sprawdzonych przepisów.

pixabay.comPierogi z jabłkami

Składniki na ciasto:

3 szklanki mąki

1, 5 łyżki oleju

1 żółtko

¾ szklanki gorącej wody

sól

Składniki na nadzienie:

5-6 jabłek

sok z połowy cytryny

0, 5 łyżeczki cynamonu

1 łyżka cukru

Przygotowanie ciasta:

Mąkę przesiej przez sito, zrób małe wgłębienie, dodaj żółtko, sól oraz olej. Zacznij wyrabiać ciasto, jednocześnie dolewając wodę. Na koniec powinno ono mieć elastyczną konsystencję. Rozwałkuj je i wytnij z niego kółka.

Przygotowanie nadzienia:

Jabłka obierz i pokrój w kostkę. Skrop kawałki owocu sokiem z cytryny, następnie smaż przez ok. 10 minut, do momentu aż staną się miękkie. Potem posłódź i dodaj cynamon. Wymieszaj i pozostaw do ostygnięcia.

Przygotowane wcześniej krążki ciasta zapełnij nadzieniem i uformuj pierogi. Gotuj je z dodatkiem oleju w osolonej wodzie. Wyjmuj po wypłynięciu na powierzchnię. Możesz polać je roztopionym masłem i posypać cynamonem.

Źródło: http://www.przyslijprzepis.pl

Pierogi z malinami

Składniki:

500 g mąki pszennej

1 kg malin

1 szklanka wrzącej wody

1-2 łyżki oliwy z oliwek

cukier

Przygotowanie:

Mąkę zalej wrzątkiem i zacznij zagniatać ciasto, stopniowo dodając oliwę. Po zagnieceniu (powinno być elastyczne!) rozwałkuj je i wytnij krążki. Każdy z nich nadziej 3-4 malinami (w zależności od wielkości kółek) i uformuj pierogi. Gotuj je w ocukrzonej wodzie, do momentu aż wypłyną na powierzchnię. Możesz je podawać polane jogurtem naturalnym.

Źródło: http://allrecipes.pl

_________________

Zachęcamy do odwiedzenia naszego sklepu internetowego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ