Warzywne kosmetyki
Warzywa oprócz właściwości odżywczych posiadają też walory pielęgnacyjne. Sporządzone z nich kosmetyki, nie zawierają sztucznych barwników i konserwantów, a co istotne – nie uczulają. Warto wykorzystać je do kompresów i maseczek poprawiających wygląd twarzy. Skóra będzie jędrna, gładka i rozświetlona.
Maseczka z pomidora do cery tłustej – dużego pomidora należy sparzyć i obrać ze skórki. Następnie należy pokroić go w cienkie plasterki i obłożyć nimi twarz. Po upływie 20 minut należy je ściągnąć, a skórę przemyć chłodną, przegotowaną wodą.
Maseczka marchwiowa do cery suchej – świeżo wyciśnięty sok z jednej dużej marchwi wymieszać z dwiema łyżkami białego sera oraz łyżką siemienia lnianego (uprzednio zmielonego). Kosmetyk nałóż na twarz i pozostaw na 20 minut, następnie zmyj.
Kompres odżywczy z sałaty – kilka umytych liści sałaty należy lekko rozbić tłuczkiem. Następnie skropić je oliwą z oliwek. Liście pozostaw na twarzy przez 15 minut. Po upływie czasu zdejmij kompres, a skórę przemyj tonikiem.
Maseczka z selera dla skóry odwodnionej – seler należy zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, a następnie wymieszać go z żółtkiem jajka. Tak przygotowaną maseczkę nałóż na twarz i pozostaw na skórze przez 15 minut. Po upływie czasu spłucz twarz ciepłą wodą.
Maseczka nawilżająco-wygładzająca z ziemniaka dla cery suchej i zmęczonej – ugotowane wcześniej dwa ziemniaki należy rozgnieść widelcem, a następnie dodać do nich łyżeczkę ciepłego mleka lub żółtko. Maskę trzymamy na twarzy ok. 20 minut, po czym ścieramy ją papierowym ręcznikiem, a pozostałości zmywamy ciepłą wodą.
Maseczka wygładzająca z cebuli dla cery trądzikowej – gotowaną ok. 25 minut cebulę rozgnieść widelcem i dodać łyżkę mąki ziemniaczanej. Dokładnie wymieszać, a po otrzymaniu jednolitej konsystencji, nałożyć na twarz i zmyć po 20 minutach
Aleksandra Maleszewska-Tomala