Truskawkowy zawrót głowy
Sezon na truskawki trwa w najlepsze. Na straganach, w sklepach czy w najbardziej ruchliwych częściach miast można zauważyć łubianki pełne tych słodkich owoców. Dawniej jadać mogli je nieliczni. Ich spożywanie było przejawem luksusu. Teraz każdy może się nimi rozkoszować do woli – a smakują przepysznie, pod różnymi postaciami. Oto kilka przepisów z truskawką w roli głównej.
Balsamiczna sałatka z truskawkami i serem kozim
Składniki (1 porcja) :
- garść poszarpanej sałaty (lub mieszanki sałat),
- 8 dojrzałych truskawek, pokrojonych na połówki,
- 1 łyżeczka brązowego cukru,
- 5 łyżek octu balsamicznego,
- świeżo zmielony czarny pieprz,
- około 50 g sera koziego tzw. „rolady koziej”,
- 4 łyżki drobno startego parmezanu.
Sposób przygotowania:
Sałatę położyć na talerzu, dodać truskawki rozgniecione wcześniej widelcem. Następnie posypać cukrem i polać octem balsamicznym. Zawartość talerza posypać świeżo zmielonym czarnym pieprzem i delikatnie wymieszać. Całość posypać pokruszonym kozim serem oraz tartym parmezanem.
Źródło: kwestiasmaku.com