Tosty ze słodkich ziemniaków sprawią, że zapomnisz o chlebie
Pyszne i zdrowe tosty bez glutenu zrobisz przy pomocy zwykłego tostera. Dodając różnorodne dodatki możesz uzyskać wspaniałe słodkie śniadanie lub pożywny obiad. Tego przepisu musi spróbować każdy.
Słodkie ziemniaki czy inaczej bataty, coraz częściej goszczą na naszych stołach. Doceniamy je nie tylko za wspaniały smak, lecz także wartości odżywcze, którymi zdecydowanie przewyższają tradycyjne ziemniaki. Odmian batatów jest blisko 400, a każda z nich zawiera nieco inne wartości odżywcze. I choć zazwyczaj bataty serwowane są głównie jako dodatek do dań, z łatwością mogą przeobrazić się w główne danie.
Jak zrobić tosty ze słodkich ziemniaków?
Wystarczy, że porządnie umyte ziemniaki pokroisz w cienkie plastry i wrzucisz na kilka minut do tostera lub włożysz do piekarnika. W przypadku tostera zazwyczaj wystarczy, że włączy się go dwukrotnie. Kiedy ziemniaki dobrze zarumienią się z wierzchu, a w środku będą miękkie, to znak, że czas je wyciągnąć.
Bez względu na to, co dodasz do swoich ziemniaków, z łatwością uzyskasz zdrowy posiłek. Bataty są pyszne, o wiele pożywniejsze niż chleb, a poza tym zawierają mnóstwo wapnia, potasu oraz witaminy A i C. Pomysł najbardziej spodoba się pewnie osobą uczulonym na gluten, które tęsknią za tostami ze zwykłego chleba.
Na gorące pomarańczowe plastry możesz położyć co tylko zechcesz. Rozgniecione awokado z dodatkiem czosnku, masło orzechowe i pokrojone banany, usmażone jajko czy po prostu szynkę i biały ser. Pieczone słodkie ziemniaki doskonale pasują zarówno do słodkich, jak i słonych dodatków. Stwórz swoją ulubioną kompozycję smaków!
______________
Zapraszamy również do polubienia naszego profilu na Facebooku oraz zapoznania się z ofertą naszego sklepu internetowego.