Te owoce i warzywa błyskawicznie oczyszczają Twój organizm z toksyn!

Po zimowym lenistwie nadszedł czas na wiosenne aktywności, ale jak być pełnym energii, gdy czujesz się zmęczona i ociężała? Ratunkiem może okazać się oczyszczająca dieta bogata w warzywa oraz owoce, które znajdziesz nawet w osiedlowym warzywniaku. One w ekspresowym tempie oczyszczą Twój organizm, a Ty będziesz wyglądać i czuć się dużo lepiej!

Źródło: www.vibra.fm

Jabłka. Na szczęście w Polsce mamy ich pod dostatkiem. Często jednak nie zdajemy sobie sprawy z ich dobroczynnych właściwości. Zawierają błonnik pokarmowy pektynę, która odtruwa organizm ze związków toksycznych, wiążąc metale ciężkie w nierozpuszczalne sole, których organizm pozbywa się poprzez wydalanie. Owoce te doskonale nadają się także dla osób cierpiących na zaparcia, ponieważ pektyna reguluje też perystaltykę jelit.

Cytryny. Wielu lekarzy zaleca picie soku z cytryny na czczo. Ten cytrus nie tylko pomaga walczyć z bakteriami i wirusami, ale także pobudza procesy trawienne oraz zawiera dużo przeciwutleniaczy, które neutralizują nagromadzone wolne rodniki. Zapobiega także zaparciom oraz zmniejsza apetyt i wchłanianie węglowodanów, czyli cukrów. Rozpuszcza również zalegające masy kałowe. Regularne picie soku z cytryny rozpuszcza kamienie żółciowe. Korzystnie wpływa również na wchłanianie wapnia, a ten pierwiastek uczestniczy w likwidowaniu tkanki tłuszczowej.

Buraki. Według mitologii bogini Afrodyta jadła buraki, aby długo zachować młodość i piękno swojego ciała. Choć warzywa nie kuszą swoim wyglądem, to w ich wnętrzu kryje się prawdziwa bomba witaminowa. Zawierają witaminy z grupy B oraz A i C, a oprócz tego wiele mikroelementów m.in. sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, kobalt, miedź, cynk, fosfor, fluor, chlor, karoteny i kwasy organiczne. Mają w swoim składzie błonnik oraz betainę HCL, dlatego doskonale regulują pracę przewodu pokarmowego i zapobiegają zaparciom. Buraczane pektyny (rodzaj błonnika) oczyszczają organizm wiążąc metale ciężkie w nierozpuszczalne sole, które później są wydalane z organizmu.

Kapusta. Znane powiedzenie mówi, że od kapusty głowa pusta 😉 My jednak się z nim stanowczo nie zgadzamy! Kapusta zawiera bardzo dużo witamin i składników mineralnych, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie naszego mózgu. Liście kapusty zawierają dużo fosforu oraz witaminy C. Są także źródłem manganu, wapnia, miedzi, żelaza, siarki oraz witamin A, E i z grupy B. Oprócz tego warzywo kapustne działa jak naturalny antybiotyk, który reguluje pracę układu pokarmowego. Szczególnie polecana jest kiszonka, gdyż wytwarza się wtedy kwas mlekowy, który oczyszcza przewód pokarmowy z bakterii gnilnych oraz przyspiesza rozmnażanie „dobrych” bakterii w jelicie.

Seler. Dawniej wierzono, że korzeń selera przynosi szczęście. My jednak nie jesteśmy pewni, czy dzięki niemu można wygrać „szóstkę” w Totka albo znaleźć prawdziwą miłość, ale wiemy, że można zyskać zdrowie oraz dobre samopoczucie. Seler jest bogaty w witaminy A, B, E i C (ma jej więcej niż cytrusy). Zawiera również wapń, potas, cynk, a nawet magnez. Przyspiesza przemianę materii oraz usuwa szkodliwe metabolity wytwarzające się w tym procesie. Znany jest również z właściwości moczopędnych i oczyszczających organizm z toksyn.

__________________

Zapraszamy również do polubienia naszego profilu na Facebooku oraz zapoznania się z ofertą naszego sklepu internetowego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ