Szybki obiad dla zapracowanych
Kiedy wracamy zmęczeni do domu, rzadko mamy ochotę na przebywanie w kuchni dłużej niż to absolutnie konieczne. Dlatego dla tych, którzy zwracają uwagę na to, co jedzą, a jednocześnie chcą spędzić resztę dnia z dala od parujących garnków, mamy kilka propozycji na szybki i smaczny obiad.
Propozycja nr 1 – gofry ze szpinakiem i łososiem
Składniki
Ciasto:
szklanka mąki
szklanka mleka
2 jajka
łyżka cukru
100ml jogurtu naturalnego
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta sproszkowanej ostrej papryki
100g margaryny
Farsz:
450g mrożonego szpinaku
1ooml śmietany 18%
300 g łososia wędzonego
mała czerwona papryka
2 łyżki kaparów
ser parmezan
2 łyżki oliwy z oliwek
1 cebula
Przygotowanie
Szpinak rozmrozić i odsączyć.
Oddzielić żółtka od białek i ubić na sztywną pianę. Margarynę rozpuścić i po ostudzeniu zmieszać z resztą składników na ciasto. Następnie dodać do nich ubitą pianę. Gofry przygotować w gofrownicy, piekąc je przez około 3 minuty.
Na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć paprykę pokrojoną w kostkę oraz cebulę. Dodać szpinak, smażyć ok 2 minuty, następnie dodać śmietanę. Gotować cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje. Dodać posiekane kapary i pokrojonego w paski łososia. Tak przygotowany farsz nałożyć na gofry, całość posypać tartym serem.
Propozycja nr 2 – chińskie pierożki „baozi”
Składniki
Ciasto:
500 g mąki
15 g świeżych drożdży
130 ml ciepłego mleka
130 ml ciepłej wody
łyżeczka cukru
łyżeczka soli
Farsz:
500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
łyżka przyprawy chińskiej „5 smaków”
łyżka octu balsamicznego
dymka (tylko biała część)
1 cebula
3 łyżki oleju z prażonych orzechów włoskich
5 łyżeczek sosu tabasco
Przygotowanie
Ciasto:
Mleko wymieszać w wodą i cukrem. Dodać do nich drożdże i mieszać, aż się rozpuszczą. Odstawić na kilka minut w ciepłe miejsce, aż drożdże zaczną się delikatnie pienić.
Do miski przesiać mąkę i sól, dodać drożdże. Wyrabiać aż ciasto stanie się elastyczne, w razie potrzeby podlewając wodą. Ciasto przełożyć do garnka i przykryć ciepłą i wilgotną ścierką. Odstawić na 30 minut.
Farsz:
Na rozgrzanym oleju podsmażyć pokrojoną w cienkie plasterki cebulę oraz dymkę. Dodać ocet balsamiczny i wymieszać. Następnie dodać mięso oraz przyprawy i tabasco. Smażyć przez około 10 minut, mieszając, by z mięsa nie powstały grudki. Następnie przełożyć do miseczki i przestudzić.
Ciasto zagnieść jeszcze raz, rozwałkować na grubość około 5 cm, a następnie wyciąć z niego kółeczka o średnicy około 10 cm. Nakładać niewielką ilość farszu i zalepiać, ściągając brzegi ciasta do góry. Gotować na parze przez ok 10-15 minut.
Propozycja nr 3 – risotto z wędzonym łososiem z nutką orientu
Składniki
saszetka brązowego ryżu
100 g wędzonego łososia
1/3 opakowania serka topionego o smaku śmietankowym lub kremowym
curry
sos:
1 łyżka majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
łyżeczka ketchupu
łyżeczka jasnego sosu sojowego
Przygotowanie
Ugotować ryż. Łososia pokroić na średnie kawałeczki. Ryż wysypać z torebki do garnka, dodać łososia i serek topiony, a następnie wymieszać do uzyskania kremowej konsystencji i pozostawić chwilę do odparowania. Dodać curry. Podawać z sosem otrzymanym z wymieszania wszystkich podanych składników.
Propozycja nr 4 – kurczak po hawajsku
Składniki
podwójny filet z kurczaka
nieduża cebula
puszka ananasa w kawałkach
puszka kukurydzy
2 łyżki sosu sojowego
przyprawy: 1 łyżeczka curry, ½ kurkumy, ½ słodkiej papryki, ¼ łyżeczki kurkumy, pieprz
olej
Przygotowanie
Umyty filet pokroić w paski, doprawić wszystkimi przyprawami wedle uznania, usmażyć, a następnie zdjąć z patelni. Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć na tej samej patelni. Odsączyć ananasa i dodać do cebuli i smażyć przez ok 1 minutę. Następnie dodać kukurydzę, sok z ananasa, sos sojowy i kurczaka. Wszystko razem dusić na małym ogniu. Można podawać z ryżem.
Źródła: przepisy.pl, prześlijprzepis.pl.