Wegetariański smalec – czy to możliwe?
Określenie wegetariański smalec drażni sporą grupę mięsożerców. Tym, którzy jednak zdecydowali się tego dania spróbować, trudno jest mimo wszystko zaprzeczyć, że pasta fasolowo-jabłkowa przypomina w smaku popularny w polskiej kuchni tłuszcz zwierzęcy. Wege smalec niezwykle łatwo przyrządzić, a odpowiednio doprawiony przypadnie do gustu nie jednemu zwolennikowi mięsnej uczty.
Składniki:
•1 puszka białej fasoli
•2 cebule (3, jeżeli jabłko jest duże)
•1 jabłko
•2 liście laurowe
•2 ziela angielskie
•2 ziarenka jałowca
•2 goździki
•1/2 łyżeczki majeranku
•1 łyżeczka sosu sojowego
•sól i świeżo mielony czarny pieprz
•olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Obrane cebule i jabłko kroimy w kostkę i smażymy na patelni, aż cebula nabierze złocistego koloru, a jabłko zmięknie. Składniki te smażymy razem z liściem laurowym, zielem angielskim, jałowcem i goździkami.
W trakcie smażenia cebuli i jabłka miksujemy białą fasolę z majerankiem, sosem sojowym oraz solą i pieprzem.
Z patelni zdejmujemy przyprawy (liść laurowy, ziele angielskie, jałowiec i goździki) i dodajemy jej zawartość do fasoli. Liść laurowy i jałowiec możemy wykorzystać do dekoracji potrawy. Całość ponownie miksujemy tak, aby konsystencja nie była zbyt jednolita podobnie, jak w przypadku oryginalnego smalcu.
Pastę możemy podawać z chlebem lub pokrojonymi warzywnymi.
_________________
Zapraszamy również do polubienia naszego profilu na Facebooku oraz zapoznania się z ofertą naszego sklepu internetowego.