Superfoods, czyli dietetyczni bohaterowie XXI wieku!
Chciałabyś długo zachować zdrowie, urodę oraz sprawność fizyczną? Poznaj dietetyczne super produkty, które zasługują na miano „bohaterów XXI wieku” ze względu na swoje dobroczynne właściwości dla naszego organizmu!
Początek superfoods
Określenie to po raz pierwszy zostało użyte przez Aarona Mossa w czasopiśmie „Nature Nutrition” w 1998 roku. Wtedy termin ten stał się „hitem” i zaczęto bardzo często mówić o superfoods podczas wielu spotkań dotyczących zdrowego odżywiania. Pojęcie to również szybko zostało wykorzystane przez media, przemysł spożywczy, gastronomiczny oraz propagatorów racjonalnej diety.
Co to jest superfoods?
To nieprzetworzona żywność pochodzenia naturalnego, która jest bogata w składniki odżywcze uważane za niezwykle korzystne dla zdrowia i dobrego samopoczucia człowieka. Produkty znajdujące się na liście superfoods bogate są w witaminy, minerały, błonnik pokarmowy, bioaktywne enzymy, antyoksydanty, proteiny oraz kwasy Omega 3. Mają one prozdrowotne właściwości potwierdzone wieloletnimi badaniami naukowymi. Spożywanie super żywności stanowi również profilaktykę w chorobach dietozależnych oraz cywilizacyjnych m.in. w otyłości, cukrzycy, problemach z układem krążenia, osteoporozie oraz miażdżycy. Są one również cenione za właściwości przeciwnowotworowe ze względu na obecność polifenoli. Ich działanie polega na niszczeniu one reaktywnych form tlenu – wolnych rodników, które są odpowiedzialne za niekorzystne przemiany i powstawanie nowotworów.
Zamień fast foods na superfoods!
W dzisiejszych czasach tempo życia jest bardzo szybkie i często zamiast domowych posiłków stawiamy na pozbawione wartości odżywczych niezdrowe i przetworzone jedzenie, które określa się jako fast food. Na negatywne skutki takiego odżywiania nie musimy długo czekać. Nie bez przyczyny znane stało się powiedzenie „jesteś tym, co jesz”. Alternatywę dla takiego jadłospisu stanowią właśnie superfoods, które polepszają nasze zdrowie, ale także pozytywnie wpływają na jakość i długość życia. Lista szczególnie cenionej żywności jest bardzo długa oraz znajdują się na niej rodzime oraz egzotyczne produkty. Niektóre z nich są tanie i z łatwością dostaniemy je w pobliskim warzywniaku. Z kolei inne zaliczają się do produktów „niszowych” w naszym kraju, jednak warto się o nie postarać i wprowadzić je do swojego menu.
Poznaj przedstawicieli dietetycznych bohaterów naszych czasów:
Kiwi. Zawiera dużo więcej witaminy C niż popularne pomarańcze czy mandarynki. Oprócz tego obfituje w antyoksydanty (witaminy A i E). Stanowi prewencję m.in. chorób nowotworowych, układu krwionośnego. Pozytywnie wpływa na układ pokarmowy oraz zmniejsza zaparcia.
Migdały. Są źródłem witaminy E, wapnia, cynku i potasu. Doskonale wpływają na nasz układ kostny, pracę mózgu oraz obniżają poziom złego cholesterolu LDL. Regularne jedzenie migdałów spowalnia starzenie się skóry. Są świetną alternatywą dla niezdrowych przekąsek.
Spirulina. Zawiera bardzo dużo pełnowartościowego białka. Obfituj również w „dobre” kwasy tłuszczowe, beta karoten, potas, żelazo, selen oraz witaminy E i B12. Szczególnie poleca się ją wegetarianom, osobom niedożywionym, mającym anemię oraz intensywnie uprawiającym sport.
Quinoa. Stanowi cenne źródło aminokwasów. Obniża stężenie glukozy we krwi, ma działanie przeciwnowotworowe i mogą ją jeść osoby, które nie tolerują glutenu. Jest również źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych (szczególnie oleinowego, linolowego oraz linolenowego), które obniżają cholesterol LDL, dlatego spożywanie jej stanowi profilaktykę w miażdżycy oraz chorobach serca. Obfituje także w magnez, mangan, wapń, żelazo, miedź i fosfor i witaminę E.
Ryby bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe. Do swojego wprowadź „tłuste” ryby: łososia, makrelę, tuńczyka i sardynki i zjadaj ich co najmniej 3 porcje w tygodniu. Zawierają one przede wszytkim kwasy Omega 3, które przyczyniają się do prawidłowego widzenia, funkcjonowania mózgu i serca. Świetnie wpływają też na skórę, nadając jej elastyczność.
Gorzka czekolada bogata w kakao. Zdziwiona, że w gronie superfoods znalazła się ta przepyszna słodkość? Zwróć jednak uwagę, by zawierała w swoim składzie nie mniej niż 60% kakao (im więcej, tym lepiej) , które zawiera bardzo dużo antyoksydantów (przewyższa w tym nawet zieloną herbatę). Jest też bogatym źródłem magnezu. Oczywiście nie można przesadzać z jedzeniem gorzkiej czekolady, gdyż jest ona kaloryczna, dlatego sięgaj nie więcej niż po 2-3 kostki.
_______________
Zapraszamy również do polubienia naszego profilu na Facebooku oraz zapoznania się z ofertą naszego sklepu internetowego.