Śniadania z różnych zakątków świata

Kolumbijska Changua, francuskie croissanty, japońska grillowana ryba – w każdym kraju istnieją inne śniadaniowe zwyczaje. Jeżeli lubisz celebrować poranki, przygotuj wyjątkowy posiłek. Prezentujemy krótki przewodnik po sztuce kulinarnej za granicą.

Źródło: www.lafujimama.comHiszpania

W Hiszpanii na śniadanie zazwyczaj składa się tost posmarowany oliwą z jamón serrano – suszoną, surową szynką. Dojrzewa ona bardzo długo w specyficznym klimacie. Proces suszenia to kilka etapów, ale każdy, kto próbował tego tradycyjnego, hiszpańskiego produktu mówi, że ma smak i zapach, którego się nie zapomina. Dodatkiem do tostów są sery i pomidory. Hiszpanie do picia często wybierają sok pomarańczowy.

Źródło: mielefozoiskola.huWęgry

Pogácsa to niezastąpiony składnik węgierskiego śniadania. Pod tą nazwą kryją się pikantne bułeczki. Pieczywo można przygotowywać na wiele sposobów: z czerwoną fasolą, twarogiem, kapustą, papryką czy mięsem. Wszystko zależy od regionu,  w którym są wypiekane.

Źródło: hungrysofia.comKolumbia

W Kolumbii tradycyjnym śniadaniowym posiłkiem jest Changua. To zupa, którą przygotowuje się z mleka, sera oraz szalotki.

Źródło: www.internationalcuisine.comWenezuela

Śniadanie w Wenezueli nie jest zbyt dietetyczne. Jej mieszkańcy najczęściej raczą się pierożkami o nazwie – Empenadas. Są nadziewane farszem składającym się z warzyw, fasoli, mięsa i sera. Piecze się je na blasze, ewentualnie smaży na oleju. Pierożki są również bardzo popularne w Chile oraz Argentynie.

Źródło: www.foodanddrinkglasgow.co.ukSzkocja

Szkoci na śniadanie jedzą zazwyczaj smażony z jajkami bekon i owsiankę. Czasami składają się na nie wędzone ryby.

Źródło: chatteringkitchen.comArgentyna

Chociaż Argentyńczycy przepadają za mięsem, ich śniadania są lekkostrawne. Przeważnie piją yerba mate, a do tego jedzą kruche pieczywo.

Źródło: www.earningyourapron.comCzechy

U naszych sąsiadów bardzo popularne są rohliki, czyli rodzaj rogalików. Dodatkiem do nich są, podobnie jak u nas: sery, wędlina lub dżem. Czesi nie przepadają za herbatą i na śniadanie piją przeważnie sok pomarańczowy. Nierzadko zdarza się jednak, że ich pierwszy posiłek to… knedle z gulaszem.

Źródło: glamorousglutton.comGrecja

Kuchnia grecka jest lekkostrawna. Na śniadanie często podaje się bougatsę – grecką przekąskę. To chrupiące ciasto z serowym nadzieniem, posypane cynamonem i cukrem. Grecy często jedzą też jogurt naturalny z dodatkiem owoców, orzechów czy miodu. Wybierają również słodkie napoje – najczęściej kawę albo mleko.


 

Źródło: magicznykociolek.blox.pl

__________________

Zapraszamy również do polubienia naszego profilu na Facebooku oraz zapoznania się z ofertą naszego sklepu internetowego

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ