Słodko – słone sałatki

Proste, szybkie i idealne na upalne dni – sałatki są dobrym pomysłem zarówno na lunch jak i letnie, wieczorne spotkania ze znajomymi przy winie. Skuś się na eksperyment i zamiast tradycyjnych sałatek przygotuj te o słodko–słonym smaku. Zobacz nasze propozycje!

Fot: riceandbread.com

 

Sałatka z bobem, czereśniami i kalarepą

Składniki:

– 3 szklanki bobu,

– kilka liści sałaty,

– pęczek estragonu,

­– 2 garście czereśni,

– 60 g sera feta,

– 4 łyżki oliwy,

– 2 łyżki syropu klonowego,

– 2 łyżki soku z limonki,

– natka pietruszki,

– różowy pieprz

Sposób przygotowania:

Ugotuj bób w osolonej wodzie, obierz. Połóż liście sałaty na talerzu, kalarepę zetrzyj na płatki i połóż na sałacie. Dodaj wypestkowane czereśnie oraz liście estragonu. Następnie pokrusz fetę i posyp po wierzchu sałatki. W osobnej miseczce wymieszaj syrop klonowy z sokiem z limonki, natką pietruszki, różowym pieprzem, solą. Polej sałatkę sosem. Smacznego!

Sałatka z arbuzem, niebieskim serem i migdałami

Składniki:

– pół arbuza,

– sałata lodowa,

– ser z niebieską pleśniową,

– 3 łyżki płatków migdałów,

– 1 łyżeczka musztardy,

– 2 łyżki octu winnego,

– 6 łyżek oliwy z oliwek,

– pół ząbka czosnku.

Sposób przygotowania:

Pokrój w kostkę arbuza i ser z niebieską pleśniową. Porwij sałatę na mniejsze kawałki. W osobnej miseczce zmieszaj musztardę, ocet winny, oliwę z oliwek, czosnek, sól i pieprz. Sos wlej do sałatki, wymieszaj delikatnie wszystkie składniki. Na koniec posyp danie migdałami. Gotowe!

Źródła: kwestiasmaku.com, przepisy.pl.

____________________

Zapraszamy również do polubienia naszego profilu na Facebooku oraz zapoznania się z ofertą naszego sklepu internetowego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ