Ruszyła kampania #SzanujJedzenie. Na czym polega?

Ruszyła kampania #SzanujJedzenie. Na czym polega?

Każdego roku marnuje się około 1/3 światowej żywności. Każdy z nas wyrzuca rocznie co najmniej 200 kg jedzenia. Restaurant Week Polska organizuje ogólnopolską kampanię #SzanujJedzenie, w której podpowiada, jak nie marnować żywności.

Ruszyła kampania #SzanujJedzenie. Na czym polega?

Wystartowała kampania społeczna #SzanujJedzenie, która towarzyszy tegorocznej edycji festiwalu kulinarnego w Polsce – Restaurant Week. Podczas wydarzenia kładziony jest nacisk na promocję szacunku do jedzenia oraz edukację w zakresie wykorzystania resztek jedzenia.

Jedzenie daje życie, nie biorąc nic w zamian. Szanujmy je

Festiwal Restaurant Week odbywa się w duchu #RespectFood. Formuła rezerwacji sprawia, że zgodnie z zasadami zero-waste w czasie jego trwania nie marnuje się żywności.

Zero-waste to styl życia, zgodnie z którym człowiek stara się generować jak najmniej odpadów, a tym samym nie zanieczyszcza środowiska. Wszystkie odrzucane materiały mają stać się zasobami.

Definicja przyjęta przez Zero Waste International Alliance (ZWIA)[ to:

ZW to ochrona wszystkich zasobów poprzez odpowiedzialną produkcję, konsumpcję, ponowne wykorzystanie i odzyskiwanie wszystkich produktów, opakowań i materiałów, bez ich spalania, oraz bez zrzutów do ziemi, wody lub powietrza, które zagrażają środowisku lub zdrowiu ludzkiemu.

Życie wedle idei Zero Waste sprowadza się do stosowania określonych zasad:

  • odmawiaj (refuse),
  • ograniczaj (reduce),
  • wykorzystaj ponownie (reuse),
  • recyklinguj (recycle),
  • kompostuj (rot).

“Walka z marnowaniem jedzenia to dla nas osobiście i zawodowo obecnie temat numer jeden. Będziemy promować chodzenie do restauracji festiwalowych, w których dzięki internetowym rezerwacjom i wcześniejszemu wyborowi menu, możliwe jest zerowe zmarnowanie jedzenia, ale też zamierzamy zachęcać gości do zmiany nawyków np. brania niezjedzonych resztek do domu i wykorzystania ich w myśl filozofii zero-waste” – mówił Maciej Żakowski, analityk trendów, twórca konceptów restauracyjnych, współtwórca Restaurant Week Polska.

❤ WROCŁAW ❤Dołączyły do nas dwie nowe restauracje. 
Stacja Dizajn charakteryzująca się tradycyjnymi recepturami i…

Opublikowany przez Restaurant Week Polska Środa, 20 marca 2019

—————————————————————————————————–

Źródło zdjęć: www.pexels.com

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

39 More posts in Festiwale category
Recommended for you
Dlaczego warto wybrać się na Fest Festival?

W natłoku obecnych festiwali - nie przegap tego! Festiwal odbywający się w Chorzowie, ma w...