Produkty, które polepszą pracę mózgu

Sesja egzaminacyjna zbliża się wielkimi krokami, masz więc dużo nauki, a Ty niestety czujesz się ospała i trudno Ci się skupić? Martwisz się, że nie zdążysz zapamiętać wszystkich ważnych informacji? Pamiętaj, że mózg pracuje sprawnie tylko wtedy, gdy jest prawidłowo odżywiony. Przeczytaj zatem, co warto włączyć do swojej diety, abyś była skoncentrowana, miała lepszą pamięć oraz szybciej przyswajała wiedzę.

Źródło: www.elpoderdelosnumeros.org

Zróżnicowany jadłospis

Aby mózg sprawnie funkcjonował, należy dostarczać mu różnorodnych składników odżywczych. Energię zapewniają przede wszystkim węglowodany. Głównym paliwem dla mózgu jest glukoza, która dzięki spożywaniu węglowodanów złożonych (np. makaronów pełnoziarnistych, kasz, roślin strączkowych, zbóż) uwalniana jest stopniowo, zapewniając wielogodzinny intelektualny wyż. Do prawidłowej pracy mózgu niezbędne są również aminokwasy obecne m.in. w produktach nabiałowych, mięsie, rybach i jajkach. Także tłuszcze są niezbędnym elementem naszej diety. Aby wpływały korzystnie na organizm, wybieraj oleje roślinne, ryby, orzechy, awokado. Podczas intelektualnego wysiłku nie zapominaj również o dostarczaniu witamin oraz mikroelementów, które wspomagają wszystkie funkcje życiowe. Aby zaoszczędzić czas, nie zamawiaj i nie kupuj kolejnego dania typu fast food, ale w przerwie między nauką przygotuj pełnowartościowy posiłek, który sprawi, że szybciej przyswoisz dany materiał oraz nie będziesz bardzo znużona. Często też z nadmiaru obowiązków nie jemy regularnie posiłków, co powoduje, że szybko tracimy energię i zapał do pracy.

Co podjadać podczas nauki?

Odstaw chipsy, słone paluszki, ciasteczka ze sklepu, które posiadają dużo cukru i tłuszczów nasyconych. Dobrą alternatywą dla słodyczy jest gorzka czekolada. Według licznych badań ułatwia ona zapamiętywanie oraz stymuluje reakcje umysłowe, a dzięki obecności magnezu, zmniejsza stres oraz pobudza do wysiłku.   

Sięgnij również po wszelkiego rodzaju orzechy, migdały, pestki dyni, słonecznika, siemię lniane oraz suszone owoce. Te produkty są niezwykle wartościowe i bardzo korzystnie wpływają na pracę mózgu. Zawierają m.in. witaminy z grupy B, C, E, D, PP, nienasycone kwasy tłuszczowe, cynk, wapń, fosfor, a także białko. Pamiętaj, by w jedzeniu przekąsek zachować umiar, bo co za dużo, to niezdrowo!

Co zamiast kawy?

Kawa już od wieków znana jest ze swoich silnie pobudzających właściwości. Niestety wypłukuje z naszego organizmu cenny magnez. Zamiast niej specjaliści polecają picie dużo zdrowszej Yerba mate, której liście pozyskuje się ostrokrzewu paragwajskiego rosnącego w krajach Ameryki Południowej. Również zawiera kofeinę, daje więc silnego „kopa”, ale przede wszystkim nie usuwa magnezu, lecz go dostarcza. Oprócz tego zawiera m.in. żelazo, wapń, cynk, potas oraz krzem, a także witaminy z grupy B, A, C i E, które są silnymi antyoksydantami działającymi przeciwnowotworowo. Yerba mate mimo specyficznego smaku zyskała wielu amatorów, może i Ty ją polubisz?

Również zrezygnuj z picia mocno słodzonych i gazowanych, energetyzujących napojów, zamiast tego postaw na domowe soki, herbatki owocowe oraz wodę mineralną. Powinniśmy wypijać 1,5 litra płynów dziennie, czyli ok. 8 szklanek. Pojawiające się pragnienie jest pierwszym sygnałem odwodnienia organizmu, które spowalnia pracę układu nerwowego.

__________________

Zapraszamy również do polubienia naszego profilu na Facebooku oraz zapoznania się z ofertą naszego sklepu internetowego.

 

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ