Produkty hamujące apetyt

Podczas walki z dodatkowymi kilogramami warto wzbogacić swoją dietę w produkty, które hamują apetyt. Dzięki temu proces odchudzania stanie się odrobinę łatwiejszy. Za każdym razem, kiedy zaczniesz odczuwać głód i pojawi się pokusa sięgnięcia po niezdrowy i kaloryczny posiłek, możesz „oszukać” organizm zdrowym i sycącym zamiennikiem.

Źródło: www.deltaholistics.com Soki warzywne

Poleca się picie zwłaszcza tych, które są zrobione z czerwonych warzyw, np. buraków i pomidorów. Warzywa te zawierają dużo błonnika. Zapewnia on uczucie sytości na długi czas. Dlatego przed obiadem i kolacją warto wypić szklankę tego napoju, co sprawi, że zjemy mniejszą porcję. Dodatkowo błonnik dostarcza organizmowi m. in. magnez, potas, kwas foliowy i oczyszcza przewód pokarmowy.

Jajka

Chociaż do niedawna pośród ekspertów panowało przekonanie, że nie powinniśmy spożywać więcej niż dwóch jajek tygodniowo ze względu na zawartość cholesterolu, jest już nieaktualne. Jajka są źródłem białka, które wspomaga proces odchudzania i tłumi łaknienie. Jednak wszystko zależy od tego, w jaki sposób je przyrządzicie. Najbardziej wskazane są jajka ugotowane na twardo albo ze ściętym białkiem i lekko płynnym żółtkiem.

Migdały

Migdały mogą być wykorzystane jako przekąska pomiędzy posiłkami, która skutecznie zwalcza uczucie głodu. Poza tym zawierają one cenną witaminę E oraz B2. Pierwsza z nich chroni organizm przed działaniem wolnych rodników, a druga wpływa na funkcjonowanie narządów wzroku i układu nerwowego. Migdały są również źródłem kwasu foliowego, potasu, fosforu, wapnia i magnezu.

Woda

Woda oprócz oczyszczania organizmu z toksyn i nawadniania organizmu ma jeszcze jedną wartą podkreślenia cechę – zapełnia żołądek i tym samym tłumi apetyt. Wiele ekspertów przekonuje, że przed każdym posiłkiem dobrze jest wypić szklankę wody. Dzięki temu zaspokoimy apetyt mniejszą porcją niż zazwyczaj. Należy jednak pamiętać, żeby pić ją powoli. Oczywiście warto dostarczać wodę organizmowi nie tylko przed posiłkami, ale spożywać ją w większych ilościach.

Siemię lniane

Podobnie jak w czerwonych warzywach, możemy w nim odnaleźć dość dużą zawartość błonnika. Siemię lniane działa także korzystnie w obrębie innych obszarów organizmu. Polepsza koncentrację, zmniejsza zawartość cholesterolu, charakteryzuje się działaniem antyutleniającym. Nasiona lnu są również źródłem kwasów omega-3, cynku, witaminy E, lecytyny i flawonoidów.

Imbir

Najcenniejszą właściwością imbiru, biorąc pod uwagę łaknienie, jest tłumienie ochoty na słodycze, które najczęściej bywają przyczyną naszego „załamania” i powrotu do niezdrowych nawyków żywieniowych. Imbir przyspiesza metabolizm, poza tym jednym z jego składników jest gingerol. Pomaga on w redukcji tkanki tłuszczowej znajdującej się w obszarze brzucha.

Kwas oleinowy

Zostało udowodnione przez badaczy, że wpływa on na produkcję hormonu tłumiącego apetyt – oleoiltanolamidy. Kwas oleinowy odnajdziemy w awokado, pestkach słonecznika, oliwie z oliwek, orzechach czy oleju rzepakowym.

_________________

Zapraszamy również do polubienia naszego profilu na Facebooku oraz zapoznania się z ofertą naszego sklepu internetowego.    

ZOSTAW ODPOWIEDŹ