Paryskie makaroniki – zrób je sama!

Miękkie, słodkie, rozpływające się w ustach i jakże stylowe! Paryskie makaroniki swoim niepowtarzalnym smakiem i uroczym, pastelowym wyglądem podbijają świat łasuchów! Zostały również uznane za „najmodniejsze” ciasteczka, których odmówić sobie nie potrafią nawet top modelki na restrykcyjnej diecie! Naucz się samodzielnie przygotowywać te pyszności!

Źródło: codiqa.com

Wspomniane makaroniki to nic innego jak bezowe ciasteczka, przygotowywane z białek jaj, cukru pudru i mielonych migdałów. Nadzienie oczywiście leży w naszej kwestii. Makaroniki są dosyć drogie, a w Polsce jeszcze rzadko spotykane, więc w prosty sposób możesz nauczyć się je robić sama! Polecam te, z nadzieniem cytrynowym!

Składniki (na 10 porcji):

Makaroniki:

  • 100 g białek
  • 75 g cukru
  • 175 g cukru pudru
  • 125 g mielonych migdałów
  • Szczypta barwnika do żywności (najlepiej żółtego)

Masa:

  • 3 organiczne cytryny
  • 3 jajka
  • 140 g cukru
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej

Sposób przygotowania:

Rozgrzej piekarnik do 175 stopni (165 stopni z termoobiegiem), a blachę do pieczenia wyłóż specjalnym papierem. Wymieszaj migdały z cukrem pudrem, a następnie przesiej przez sito na arkusz papieru do pieczenia.

Ubij na sztywno białka. Miksując na dużej prędkości, dodaj najpierw ¼ cukru, a później wsyp go do końca. Dodaj do białek migdały z cukrem pudrem i delikatnie wszystko wymieszaj. Podnieś masę delikatnie na szpatułce, a następnie wygładź. Na koniec dodaj odrobinę barwnika.

Nałóż masę do woreczka dekoratorskiego i formuj małe ciasteczka o okrągłym kształcie na blaszce. Woreczek trzymaj prostopadle do blachy i w ten sposób wyciskaj masę pożądanej wielkości.

Gdy ciasteczka będą rozłożone, uderz energicznie blachą kilka razy o stół, aby pozbyć się bąbelków powietrza z ciastek i odstaw je na około 15 minut. Piec ciastka w rozgrzanym piekarniku przez około 14 minut.

Makaroniki można sprawdzać delikatnie czy już się upiekły, ostrożnie na nie naciskając. Po wyjęciu z piekarnika odstaw blaszkę do wystygnięcia.

Pora na masę cytrynową! Cytryny umyj i osusz. Na tarce zetrzyj z nich skórkę i wymieszaj w rondelku z sokiem z cytryny i mąką kukurydzianą. Dodaj cukier i gotuj na małym ogniu. Roztrzep jajka i również dodaj do rondelka. Zwiększ ogień na średni i mieszaj kilka minut, aż masa zgęstnieje.

Gotową masę zdejmij z ognia i poczekaj aż przestygnie. Teraz pora na składanie ciasteczek. Na płaską stronę ciastka nałóż odrobinę masy cytrynowej i przykryj całość następnym ciastkiem.

Makaroniki smakują najlepiej na drugi dzień po przygotowaniu. Możesz je śmiało przechowywać w lodówce.

Joanna Łuszczykiewicz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ