Jedzenie a alkohol

Alkohol należy do szybko wchłaniających się związków chemicznych. Wykazuje właściwości odwadniające organizm, a w połączeniu z niektórymi składnikami żywności wzmaga refluks żołądka i zgagę. Które produkty spożywcze niwelują negatywne oddziaływanie alkoholu, a których nie powinniśmy z nim łączyć?

www.bestmobileappawards.com

Których produktów powinniśmy unikać?

Czekolada

Zawarta w czekoladzie kofeina może się przyczyniać do występowania zgagi. Podobny efekt wywołują inne jej składniki, takie jak tłuszcz i kakao.

Pizza

Alkohol charakteryzuje się właściwościami obniżającymi napięcie mięśni, które odpowiadają za przebieg procesów trawiennych. W negatywny sposób wpływa na pracę przewodu pokarmowego, uniemożliwiając prawidłowe strawienie spożytych pokarmów. Niektóre dodatki do pizzy (ostre sosy i przyprawy) w połączeniu z alkoholem mogą stanowić przyczynę refluksu żołądkowego.

Pomarańcze

Niektóre źródła podają, że zawarte w pomarańczach hydroksykwasy mogą zwiększać odwadniające działanie alkoholu na organizm. Przyczyniają się również do wzmożonego uczucia palenia w przełyku – zgagi.

Słone przekąski

Słone przekąski, takie jak chipsy czy paluszki, stanowią nieodzowny element prawie każdej imprezy. Są „skąpane” w soli i potęgują pragnienie. Następstwem tego może być wypicie większej ilości alkoholu, a co za tym idzie, stopień odwodnienia organizmu jest większy.

Produkty wskazane

Proces wchłaniania alkoholu możesz opóźnić wypijając szklankę mleka lub soku z kiszonych ogórków, ponieważ są one bogate w wapń. Wybieraj także owoce o dużej zawartości cukru – winogrona i banany. Są one ponadto źródłem potasu, który jest sprzymierzeńcem w walce z pojawiającym się odwodnieniem organizmu.

Paulina Rożej

ZOSTAW ODPOWIEDŹ