Mus – proste przepisy!

Mus jest świetnym pomysłem na deser. Przygotujesz go szybko i łatwo, nawet jeśli nie jesteś na zaawansowanym poziomie gotowania. Lekkie owocowe musy sprawdzą się podczas upałów, a słodkie z dodatkiem czekolady lub kajmaku będą z powodzeniem zastępować czekoladę lub lody. Wypróbuj nasze przepisy!

Fot: grandbaby-cakes.com

Mus z malin z białą czekoladą

Składniki:

– 300 g mrożonych malin,

– 2 łyżki cukru,

– 2 łyżki likieru pomarańczowego,

– 415 ml słodkiej śmietanki,

– 170 g białej czekolady,

– czerwony barwnik spożywczy.

Sposób przygotowania:

Zblenduj maliny na gładką masę. Przecedź maliny rzez sito do miski. Dodaj cukier oraz likier. Wymieszaj.

W rondlu na małym ogniu podgrzej 50 ml śmietany i białą czekoladę. Mieszaj cały czas aż uzyskasz gładką masę. Odstaw mieszankę do ostygnięcia. Do masę o temperaturze pokojowej dodaj 1 łyżkę przecieru z malin oraz barwnik.

W osobnej misce ubij pozostałą śmietanę na lekką pianę. Dodaj pianę do stopionej czekolady i wymieszaj delikatnie.

Do szklanek przekładaj warstwami masę czekoladowo –śmietanową i mus z malin. Smacznego!

Mus kajmakowy

Składniki:

– 500 g masy kajmakowej,

– 450 ml śmietany kremówki,

– wg upodobań: starta czekolada, pokrojone owoce, bezy itd.

Sposób przygotowania:

Wymieszaj masę kajmakową ze śmietaną. Zmiksuj na gładką masę. Przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na 12 godzin. Po wyjęciu z lodówki miksuj aż masa osiągnie konsystencję musu. Przełóż do pucharków i udekoruj ulubionymi owocami lub innymi składnikami według upodobań. Gotowe!

Źródło: allrecipes.pl

___________________________

Zapraszamy również do polubienia naszego profilu na Facebooku oraz zapoznania się z ofertą naszego sklepu internetowego.

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ