Herbata Matcha – zdrowo i smacznie – kilka przepisów.
Matcha to coś więcej niż herbata, to nieodkryty jeszcze cud. Dzisiaj pokażemy Wam jak w prosty sposób zrobić z niej coś pysznego, a jednocześnie zdrowego.
Matcha, w swojej najlepszej postaci czyli zielonkawego proszku uzyskiwana jest wyłącznie z liści Tencha. Jest używana w oryginalnej japońskiej ceremonii picia herbaty. Tylko 10 certyfikowanych producentów na świecie wytwarzają najwyższej jakości herbatę Matcha.
Całkowita produkcja ograniczona jest do 1000 ton rocznie. Z tego też powodu Matcha uważana jest za najbardziej ekskluzywną i najwyższej jakości herbatę. Zielony proszek uzyskuje się w granitowo kamiennych młynkach.
Sposób przygotowania matcha został opracowany w IX wieku. Mnisi buddyjscy produkowali leki na bazie tej ‘herbaty. Herbata wytwarzana była w ten sam sposób jak inne zioła lecznicze w buddyjskich klasztorach i w dużym stopniu tam też spożywana.
W dzisiejszych czasach z matchy przygotowuje się nie tylko napar, lecz także wiele deserów. Oto kilka z nich:
Lody z Matchą
Składniki:
90g cukru trzcinowego
200 ml śmietany
7g zielonej herbaty Matcha
3 jajka
4 łyżki gorącej wody
W 4 łyżkach gorącej wody (80 stopni C) dokładnie rozpuścić 5g cukru i Organic Matcha. W większej misce ubij jajka z 50g cukru. W innym naczyniu ubij śmietanę z resztą cukru (35g). Do miski z jajkami dodaj rozpuszczony cukier z Organic Matcha i dokładnie wymieszaj. Całość przelej do naczynia z ubitą śmietaną. Wszystko razem należy dobrze zmiksować, przelać do naczynia i włożyć do zamrażalnika na około 3- 4 godziny.
Rolada z matchą i bitą śmietaną
Składniki:
100g mąki,
180g cukru,
2 łyżki Matcha (ok. 20g),
4jaja,
3 łyżki mleka,
¾ łyżeczki proszku do pieczenia.
Do przygotowania bitej śmietany:
350-400g śmietanki 36%,
2 łyżki cukru pudru.
Jajka dokładnie zmiksuj dodając cukier (stopniowo). Do zmiksowanych jajek z cukrem dodaj mąkę oraz proszek do pieczenia, a następnie Organic Matcha wymieszaną z mlekiem. Ciasto wylej na blachę (blachę można wcześniej wyłożyć papierem do pieczenia). Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C przez około 10 minut. Po upieczeniu roladę zwiń (ciepłą) i pozostaw do ostudzenia. Ubij śmietankę z cukrem pudrem ( do bitej śmietanki możesz dodać np. pistacje). Następnie ostudzone ciasto lekko rozwiń i posmaruj bitą śmietanką. Ponownie ciasto zwiń i odstaw do lodówki na około 2 godziny.
Matcha Latte
Składniki(1 porcja):
1 czubata łyżeczka herbaty macha (bardziej znana jako matcha)
50 ml gorącej wody
200 ml gorącego mleka (krowiego, ryżowego, sojowego – jakiego chcecie )
Miód lub cukier do smaku
Do filiżanki wsypujemy ( a najlepiej przesiewamy przez małe sitko) herbatę. Zalewamy gorącą wodą i mieszamy, aż herbata się rozpuści. Gorące mleko spieniamy, aż powstanie pianka. Wlewamy mleko do filiżanki z roztworem herbaty. Można posypać wierzch pianki szczyptą herbaty macha. Słodzimy – jeżeli chcemy – miodem lub cukrem.
Ciasteczka z zielonej herbaty Matcha
Składniki:
200 g mieszanki mąki
50 g mielonych migdałów
4 łyżeczki proszku Matcha
1/4 łyżeczki soli
5 łyżek syropu z agawy
3 łyżki oleju kokosowego
2 łyżki mleka sojowego
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Rozgrzej piekarnik do 175 ° C. Przesyp mąkę do dużej miski, dodaj migdały, herbatę Matcha w proszku i sól. Wyrabiaj ciasto palcami dodając syrop z agawy, olej kokosowy, mleko sojowe i ekstrakt waniliowy. Na blasze połóż papier do pieczenia. Formuj ciastka o około 5 cm średnicy i piecz w piekarniku około 10 minut.
______________________
Zapraszamy również do polubienia naszego profilu na Facebooku oraz zapoznania się z ofertą naszego sklepu internetowego.