„Makabryczne” przysmaki na Halloween

Jeżeli chcesz spędzić Halloween w wyjątkowy sposób, zadbaj o to, aby na Twoim stole nie zabrakło specjalnych przysmaków. Proponujemy babeczki mózgi oraz inne „makabryczne” przekąski.

Źródło: www.finedininglovers.com
Babeczki mózgi

Składniki na ciasto:

65 g cukru

125 g masła

185 g mąki pszennej

50 g grubo posiekanej białej czekolady

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

125 ml mleka

2 jajka

Składniki na krem:

1 budyń waniliowy

150 ml soku jabłkowego

150 g mrożonych malin

100 g masła

2 łyżki cukru

Przygotowanie:

Nastaw piekarnik na 160 stopni C. Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia, a następnie przesiej. Utrzyj masło z cukrem, a potem, ciągle ucierając, dodawaj jajka. Kiedy produkty się połączą, wymieszaj całość łopatką. W trakcie dodaj mleko i mąkę z proszkiem (każdy produkt w dwóch partiach). Potem połącz masę z białą czekoladą i wymieszaj dokładnie.

Jeżeli Twoje foremki nie są silikonowe, wyłóż je papilotkami. Zanim to zrobisz, dobrze jest wysmarować same brzegi foremek niewielką ilością oleju. Dzięki temu zapobiegniesz przywieraniu ciasta do krawędzi. Po przygotowaniu foremek przelej do nich masę. Piecz babeczki ok. 20 minut. Powinny mieć złocisty kolor.

Sok jabłkowy połącz z cukrem i malinami, następnie zagotuj. Przetrzyj całość przez sito. Do pulpy dodaj proszek budyniowy i ugotuj budyń. Potem odstaw go na kilka minut, żeby ostygnął. W tym czasie zmiksuj masło. Cały czas miksując, dodawaj po jednej łyżce budyniu. Kiedy masa będzie gotowa, przełóż ją na babeczki. Pamiętaj, aby zostawić trochę kremu do ozdoby.

Szprycę cukierniczą o prostej cienkiej końcówce wypełnij masą. Za jej pomocą twórz na babeczkach zawijasy, dzięki którym wierzch babeczek będzie przypominał mózg.

Źródło: www.tesco.pl

_______________

Zapraszamy również do polubienia naszego profilu na Facebooku oraz zapoznania się z ofertą naszego sklepu internetowego.    

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ