Modny deser: jabłkowe różyczki

Wśród internautów w ostatnim czasie rekordy popularności bije niezwykle estetycznie wyglądający owocowy deser. Różyczki wykonane z cienko pokrojonych jabłek i ciasta francuskiego nie tylko świetnie smakują, ale również pięknie prezentują się na talerzu. Przekonajcie się, jak łatwo przyrządzić najpopularniejszy deser w sieci.

Źródło: cookingwithmanuela.blogspot.com

Składniki (do przygotowania 6 babeczek):

  • 1 mrożone ciasto francuskie
  • 2-3 czerwone jabłka
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżka mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • cynamon (opcjonalnie)
  • cukier puder (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Przed zabraniem się za przygotowanie deseru należy rozmrozić ciasto francuskie. 

Jabłek nie obieramy, a kroimy na połówki i pozbywamy się nasion. Następnie połówki te kroimy na cienkie plastry, które umieszczamy w miseczce z wodą i sokiem z cytryny tak, aby zabezpieczyć je przed zmianą koloru. 

2-3 szklanki wody gotujemy z 1/2 szklanki cukru, aby w niej następnie delikatnie podgotować nasze pokrojone jabłka do miękkości (ok.5-10 min). 

W następnej kolejności kroimy ciasto francuskie w poprzek na ok. 5-centymetrowe pasy. Na każdym z pasów układamy jabłka tak, aby lekko na siebie nachodziły i wyraźnie wystawały poza granicę ciasta francuskiego. Tę część ciasta, na której nie leżą jabłka, zawijamy ku górze (na owoce), a następnie zwijamy całość w ruloniki.

Tak przygotowane róże wkładamy do formy do pieczenia babeczek i w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 25-30 min. Po wyjęciu z piekarnika różyczki możemy ozdobić cukrem pudrem lub cynamonem.

____________________

Zapraszamy również do polubienia naszego profilu na Facebooku oraz zapoznania się z ofertą naszego sklepu internetowego.


ZOSTAW ODPOWIEDŹ