burger king

Klasyczna wołowina czy wersja wegańska? Zobacz, jakie burgery wybierają Polacy

Ikona świata fast foodów? Bez dwóch zdań: burgery. To kultowe już danie kuchni amerykańskiej podbiło świat – zwłaszcza w bardziej wykwintnej wersji gourmet. Przyrządzane ze starannie wyselekcjonowanego mięsa i dodatków – może stać się sycącą i, wbrew pozorom, nie tak niezdrową przekąską, idealną na szybki lunch czy kolację w gronie znajomych. Co ważne – po burgery sięgnąć mogą również wegetarianie, a nawet weganie. Jaka wersja jest najpopularniejsza w Polsce? Sprawdź!

Jeszcze kilka lat temu polscy miłośnicy burgerów  mogli polegać jedynie na ofercie lokali ze złotym „M” w logo lub na podrzędnych wersjach potrawy z podejrzanie wyglądających budek, jednak dziś naprawdę dobre burgery można znaleźć w wielu miejscach. Wystarczy zamówić je z dostawą w Burger King lub wybrać ofertę któregoś z mniejszych lokali. Co ważne, poprawiła się nie tylko jakość samej potrawy, ale też różnorodność oferowanych wersji. Oto bowiem dziś, poza klasycznymi burgerami z wołowiny, w menu wielu barów i restauracji można znaleźć również te wegetariańskie i wegańskie. Wbrew pozorom smakują również mięsożercom!

Wołowina nadal króluje

Choć nie sporządzono rankingu popularności poszczególnych wersji burgerów w Polsce, można śmiało powiedzieć, że te klasyczne znalazłyby się na jej szczycie. Serwowane są przez kultową restaurację Burger King – w lokalu i w ramach zamówienia z dostawą – i przez niemal wszystkie inne burgerownie. Soczysta, idealnie wysmażona wołowina zgrillowana na prawdziwym ogniu smakuje wyśmienicie, zwłaszcza w towarzystwie starannie wyselekcjonowanych dodatków. Ale coraz chętniej sięgamy tez po wersje wege. Jeśli nigdy nie próbowałeś burgera wegetariańskiego – najwyższy czas to zmienić. Smak może Cię pozytywnie zaskoczyć!

Z czego powstają wegańskie burgery?

Wersji burgerów bez mięsa jest wiele. Te najbardziej klasyczne powstają z soi, soczewicy, bobu lub ciecierzycy – te warzywa strączkowe nie tylko dość dobrze imitują „zwierzęcy” smak, ale również są doskonałym źródłem białka i witamin. Odpowiednio przyprawiona masa z czerwonej soczewicy lub ciecierzycy (koniecznie ze świeżą kolendrą lub pietruszką!), usmażona na odrobinie tłuszczu urzeka wyrazistym i głębokim smakiem.

Burger wegański może również powstać z kaszy jaglanej, bulguru, a także z cukinii, białej fasoli, tofu, czy bakłażana. Ta krótka lista nie wyczerpuje oceanu możliwości i kreatywności szefów kuchni, dlatego warto przyjrzeć się ofercie różnych lokali i poeksperymentować. Wyjątkowy smak każdego z wegetariańskich burgerów to najlepszy dowód na to, że warto!

Ani nie wege, ani nie wołowina?

Wbrew pozorom świat burgerów nie kończy się na wołowinie i warzywach strączkowych. Jeśli szukasz pośredniego rozwiązania, możesz zamówić kanapkę z chrupiącym kurczakiem w panierce, np. w Burger King z możliwością dostawy. W menu wielu lokali znajdziesz także wersję z rybą, która udowadnia, że hamburger ma niejedno oblicze.

Wołowina nadal jest absolutnym liderem rynku. Można jednak spodziewać się, że w kolejnych latach zarówno niewielkie lokale, jak i sieciówki jeszcze bardziej poszerzą swoją ofertę i otworzą się na zupełnie nowe wersje amerykańskiego dania.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ