Majówkowe menu

Majówka zbliża się wielkimi krokami. Chcesz spędzić ją z rodziną i przyjaciółmi na świeżym powietrzu? Nie zostawiaj wszystkiego na ostatnią chwilę i już teraz zaplanuj majówkowe menu – przekąski, które doskonale sprawdzą się podczas pikniku albo grilla i których przygotowanie zajmie ci niewiele czasu.

fot: wallpaperscraft.com

Grillowane banany

Składniki:

3 banany

2 łyżki brązowego cukru

1 łyżka masła

pół filiżanki jogurtu waniliowego

(dodatkowo: miąższ z 2 owoców marakui)

Przygotowanie:

Banana przekrój wzdłuż i ułóż na posmarowanej masłem folii, rozłożonej na rozgrzanym grillu (lub na blasze do pieczenia w piekarniku). Owoce posyp brązowym cukrem i piecz przez około 4 minuty, po czym obróć je na drugą stronę. Po kolejnych 4 minutach banany powinny mieć złotawy kolor. Przełóż je na talerz i podawaj na gorąco, polane jogurtem waniliowym i z dodatkiem marakui.

Źródło: australianfood.about.com.

Krewetki w sosie z mango

Składniki:

20 średniej wielkości krewetek (bez pancerza)

1/3 filiżanki majonezu

pół mango

sok z ¼ limonki

szczypta soli

łyżka oleju

20 długich wykałaczek

Przygotowanie:

Krewetki nadziej na wykałaczki i posmaruj olejem. Rozgrzej grill.

Przygotuj sos: mango zetrzyj na tarce i dokładnie wymieszaj z majonezem, sokiem z limonki i solą.

Krewetki piecz przez około 1-2 minuty z każdej strony. Podawaj gorące, polane sosem.

Źródło: australianfood.about.com.

Grillowane bakłażany w sosie sezamowym

Składniki:

2 duże bakłażany

2 łyżki oliwy z oliwek

250 g jogurtu greckiego

3 łyżki pasty sezamowej

duży ząbek czosnku

świeża kolendra, mięta i pietruszka

Przygotowanie:

Bakłażany przekrój wzdłuż, tworząc podłużne, około 2-centymentrowe plastry. Skrop je oliwą i posyp posiekanymi przyprawami. Rozgrzej grill i rozłóż na nim plasterki bakłażana (możesz ułożyć je na folii). Po około 2 minutach obróć je na drugą stronę. Gotowy bakłażan powinien być lekko zarumieniony.

Przygotuj sos. Zmieszaj jogurt z sosem sezamowym, posiekanym czosnkiem, sokiem z cytryny i przyprawami.

Bakłażana podawaj na gorąco, razem z dipem.

Źródło: www.bbcgoodfood.com.

Udka kurczaka miodowo-musztardowe

Składniki:

8 udek z kurczaka

natka pietruszki

125 ml płynnego miodu

4 łyżki musztardy Dijon

4 łyżki musztardy francuskiej, gruboziarnistej

4 łyżki białego octu winnego

2 łyżki oleju słonecznikowego

szczypta soli i pieprzu

Przygotowanie:

Każde udko trzykrotnie naciąć ostrym nożem i przełożyć do wysokiego naczynia.

Przygotuj glazurę. Wymieszj miód, musztardę, ocet winny, olej słonecznikowy i dopraw solą i pieprzem. Użyj pędzla lub dłoni, by dokładnie pokryć nią udka. Naczynie przykryj folią i odstaw do lodówki na godzinę.

Rozgrzej grill do około 220°C, rozłóż na nim udka i podpiekaj aż się zarumienią, co jakiś czas obracając na drugą stronę. Gotowe udka przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki. Resztę marynaty możesz wykorzystać do polania np. pieczonych ziemniaczków.

Źródło: www.kwestiasmaku.com.

Mini tarty z farszem szpinakowym

Składniki:

125 g mąki pszennej

125 g mąki pszennej pełnoziarnistej

150 g masła

1 jajko

szczypta soli

400 g młodych liści pokrzywy, szpinaku, a także mizuny lub roszpunki

250 g ricotty

2 jajka

szczypta soli i pieprzu

gałka muszkatołowa

olej lub masło do smażenia

Przygotowanie:

Przygotuj ciasto. Mąkę wysyp na stolnicę i wymieszaj ze szczyptą soli. Dodaj masło i posiekaj nożem. Następnie dodaj jajko i zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią i włóż do lodówki na godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkuj, powycinaj z niego kółka i uformuj na małe tarty. Ciasto na dnie ponakłuj wykałaczką. Rozłóż na posmarowanej tłuszczem blasze i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piecz przez około kwadrans.

Przygotuj farsz. Zieleninę opłukaj, wysusz i posiekaj. Oddziel dwie garści szpinaku, pozostałą część podsmaż na patelni. W misce wymieszaj ricottę z jajkami, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodaj podsmażone liście.

Pozostałą część świeżego szpinaku posiekaj i dodaj do farszu. Ten następnie wyłóż na podpieczone ciasto. Tarty ponownie wstaw do piekarnika i piecz przez około 20-30 minut w temperaturze 180°C.

Źródło: www.przeslijprzepis.pl.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ