Jedz jabłka ze skórką!

apple life4styleLubimy jabłka głównie ze względu na to, że stanowią szybką, zdrową i smaczną przekąskę. Wiele osób twierdzi, że należy je obierać ze skórki, która jest rzekomo ciężkostrawna. Nic bardziej mylnego! Od dziś jedz jabłka tylko ze skórką!

Ważnym składnikiem jest błonnik. Nie od dziś wiadomo, że zaleca się go osobom na diecie. Co więcej zapobiega chorobo jelit, usuwa toksyny, obniża ciśnienie tętnicze i reguluje poziom cukru we krwi. Według zaleceń WHO, osoba dorosła powinna dziennie spożywać od 20 do 40 gramów błonnika. Przeciętne jabłko zawiera około 4,4 grama tego składnika, z czego aż połowa znajduje się w skórce!

Istotnym elementem jest zawartość witaminy C. Jabłko ze skórką zawiera około 8,5 miligrama witaminy C, natomiast po obraniu wartość spada do 6,4 miligrama.

Kolejną dobroczynną substancją, której pozbywamy się wraz ze skórką jest kwercetyna. Jest świetnym antyoksydantem, opóźnia procesy starzenia, hamuje aktywność wolnych rodników oraz ma właściwości przeciwzapalne i przeciwalergiczne. Jej główne źródło to właśnie skórka od jabłka!

Joanna Łuszczykiewicz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ