Jaka jest najnowsza książka Agaty Młynarskiej?

20 listopada w Empiku Junior odbyło się spotkanie z Agatą Młynarską, której książka „Pyszna zmiana, czyli moje życie bez glutenu”, miała premierę dzień wcześniej. Oprócz dziennikarki na miejscu pojawiły się prof. Grażyna Rydzewska, doktor Agnieszka Pękasa i szef kuchni Ewa Olejniczak. Spotkanie poprowadziła Anna Gajos – redaktor miesięcznika „Claudia”.

www.czaskobiety.org

W maju tego roku Agata Młynarska trafiła do szpitala, gdzie przebyła operację usunięcia pęcherzyka żółciowego. To przełożyło się na jej późniejszą, lekkostrawną dietę. Po wykonaniu badań lekarze stwierdzili, że musi wyeliminować ze swoich posiłków gluten. Nie było to proste zadanie, bo znajduje się on praktycznie we wszystkich produktach spożywczych, a nawet w kleju na znaczkach pocztowych. To było inspiracją do napisania książki, w której dziennikarka, przy współpracy z lekarzem, dietetykiem i szefem kuchni stworzyła poradnik, pełen przepisów i opowieści z własnego życia.

Modne ostatnio eliminowanie glutenu z diety nie jest jednak wskazane dla wszystkich. Na pewno nie pomoże, ale może zaszkodzić, bo razem z nim pozbawiamy się sporych dawek białka obecnego w zbożach. – Nadwrażliwość na gluten wymaga usunięcia go z diety, jednak to stwierdza się badaniami. Osoby, które czują się źle, cierpią na bóle brzucha, nudności przez dłuższy czas powinny zgłosić się do lekarza. Kilkudniowe bóle rzadko sprawiają, że zgłaszamy się po poradę, wolimy je przeczekać, przez co opóźnienie w diagnozie może trwać nawet pięć lat – mówiła prof. Grażyna Rydzewska.

Osobom, które muszą wyeliminować gluten często wydaje się, że ich dieta będzie niezróżnicowana. Ewa Olejniczak przekonuje jednak, że to nie prawda. Z naszych rodzimych warzyw i mięs można wyczarować najsmaczniejsze i najróżniejsze dania. Dla Agaty Młynarskiej przygotowywała między innymi indyka, królika, buraczki, marchew na wiele różnych sposobów. Przepisy na takie lekkie dania znajdziemy w książce „Pyszna zmiana”.

Nawet będąc w szpitalu myślałam o pracy i o tym, że muszę nagrywać program. Wtedy narodził się pomysł na książkę. Mówi ona nie tylko o mojej chorobie, z którą zmaga się też wiele innych osób, ale właśnie o tym, żeby zwolnić choć na chwilę – mówi Agata Młynarska.

Od środy książka jest dostępna w księgarniach w grubej oprawie.

Ada Koperwas

1 KOMENTARZ

  1. Dzien dobry,
    Dopiero dzisiaj dowiedzialem sie o ksiazce Pani Agaty Młynarskiej, a szkoda. Ksiazka pewnie jest nieosiagalna. W jednym z wywiadów Autorka podaje swoj adres e-mail, ale nie jestem w stanie go uchwycic. Bardzo chcialbym napisac do Autorki. Jezeli to mozliwe, to bardzo prosze o adres e-mail.
    Serdecznie pozdrawiam,
    Stefan Laszyn, USA

ZOSTAW ODPOWIEDŹ