Jak samodzielnie upiec babkę wielkanocną?
Święta za pasem, a w kuchni panie domu zabierają się za wypieki. Nieodzownym elementem Świąt Wielkanocnych jest babka. Możemy wypiek kupić w sklepie, jednak najlepiej smakuje ta, przygotowana przez nas! Prezentujemy przepis na babkę dla początkujących.
Składniki:
– 150 g mąki pszennej
– 100 g mąki ziemniaczanej
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 200 g cukru pudru
– 2 łyżki cukru syntetycznego
– 4 jajka
– szczypta soli
– 220 g miękkiego masła + masło do rozsmarowania formy
– 1 łyżeczka skórki z cytryny
Sposób wykonania:
Do miski przesiej dwa rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia, następnie oddziel białka od żółtek. Masło należy utrzeć mikserem z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Po chwili, zmniejsz obroty miksera i wciąż miksując, dodawaj po jednym żółtku. Dodaj również skórkę z cytryny.
Do masy maślanej dodaj mąkę i wymieszaj do połączenia składników. Białka ze szczyptą soli ubij na sztywno. Dodaj do ciasta. Formę na babkę dokładnie wysmaruj masłem. Przelej ciasto, postaw formę na blasze i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Babkę należy piec 45 minut. Po upieczeniu odstawić do wystygnięcia, a następnie wyjąć z formy.
Lukier: Oddzielone od żółtka białko wlej do miski. Ubij na sztywną pianę, a następnie zmniejsz obroty miksera do minimum i dosypuj stopniowo cukier. Ilość cukru zależy od tego jaką konsystencję chcesz uzyskać. Przygotowanym lukrem polej wierzch babki. Smacznego!
Przepis pochodzi z bloga: lawendowydom.com.pl
Joanna Łuszczykiewicz