Grzybowy wysyp przepisów!

Grzybów w lasach jest coraz więcej, więc bez zastanowienia jedziemy i zbieramy. Mamy pełne wiadra maślaków, podgrzybków, borowików, kurek… Pytanie tylko, co dalej? Jeśli standardowy sos grzybowy i takaż zupa już dawno się wam znudziły, polecam przepisy, które zaskoczą, a potrawy posmakują nawet największym koneserom.

kuchnialidla.pl

Sałatka z grillowanymi borowikami


Składniki:

 2 duże borowiki, około 100 – 150 g,

• 1 ząbek czosnku,

• 3 łyżki natki pietruszki,

• 6 łyżek oliwy z oliwek, 

• 4 łyżki soku z cytryny,

• sól morska i czarny pieprz,

• garść rukoli,

• 2 łyżki orzeszków pinii, zrumienione na suchej patelni,

• 40 g parmezanu, 

• 2 łyżeczki oliwy o smaku trufli.

 

Wykonanie:

Borowiki dokładnie oczyścić nożykiem z piasku i liści, nie płukać. Pokroić na 0,5 cm plasterki. Czosnek obrać i drobniutko posiekać razem z natką pietruszki. Grzyby natrzeć mieszanką czosnku i natki, oprószyć solą i pieprzem, a na koniec wysmarować 2 łyżkami oliwy z oliwek. Plasterki borowików ułożyć na średnio rozgrzanej patelni grillowej i grillować po około 2 – 3 minuty z każdej strony, aż pokryją się brązowymi paskami i nieco zmiękną. Resztę oliwy wymieszać z sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem, odłożyć 2 łyżki powstałego winegretu, a resztę wymieszać z rukolą, orzeszkami pinii i połową parmezanu. Rozłożyć na dwa talerze, na wierzch ułożyć grzyby, posypać resztą parmezanu i polać pozostałym winegretem wymieszanym z dwiema łyżeczkami oliwy truflowej. Od razu podawać.  


Tarta z kurkami


Składniki:

Ciasto:
• 200 g mąki,

• 60 g roztopionego masła, 

• 1 jajko,

• 1 łyżeczka soli,

• 1 torebka suszonych drożdży. 

Nadzienie:
• 450 g kurek, 

• 1 łyżka oliwy z oliwek,

• 1/2 cebuli, pokrojonej w drobną kosteczkę,

• 1 łyżka masła,

• sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz,

• 2 jajka,

• 150 g kwaśnej śmietany 18%,

• 150 g sera żółtego.

 

Wykonanie:

Mąkę przesiać do miski, dodać roztopione masło, jajko, sól, drożdże. Wyrobić ciasto, dodając 5 – 6 łyżek ciepłej wody. Ciasto wygniatać przez 15 minut. Rozwałkować na placek większy niż średnica tortownicy, wyłożyć nim dno i boki formy. Wstawić do lodówki na czas przygotowywania nadzienia. Kurki oczyścić i szybko opłukać, bardzo dokładnie osuszyć. Na 1 łyżce oliwy zeszklić cebulę, mieszając od czasu do czasu. Dodać kurki i smażyć na średnim ogniu przez około 10 minut. Na koniec dodać 1 łyżkę masła, doprawić solą oraz pieprzem (na patelni nie powinien pozostać płyn). Ostudzić. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Jajka roztrzepać lub przez chwilę miksować. Odłożyć około 1/3 roztrzepanych jajek, a resztę wymieszać ze śmietaną, doprawić solą oraz sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu. Tartę wyjąć z lodówki i wstawić na 2 minuty do piekarnika. Na dno tarty wyłożyć kurki, zalać masą z jajek i śmietany, posypać tartym serem. Brzegi ciasta posmarować odłożonym roztrzepanym jajkiem, resztą skropić wierzch tarty. Wstawić do piekarnika i piec przez 15 minut. Tartę pokroić jak trochę się przestudzi.

 

Zapiekane pieczarki faszerowane mielonym indykiem


Składniki:

 200 g mielonego mięsa z indyka,

• sól morska i mielony czarny pieprz,

• 1 łyżka oliwy z oliwek,

• 1 łyżka sosu sojowego,

• 1 łyżeczka sosu worcestershire,

• 1 mały ząbek czosnku, 

• 1 łyżeczka mielonego kminu, 

• 1/4 łyżeczki ostrej czerwonej papryki,

• 500 g pieczarek, najlepiej większych,

• 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,

• 1 jajko,

 1/2 szklanki tartego żółtego sera cheddar.

 

Wykonanie:

Mięso oprószyć solą i pieprzem. Do miski wlać oliwę, sos sojowy i sos worcestershire, dodać czosnek, kmin rzymski, ostrą paprykę, wymieszać. Dodać mięso i jeszcze raz dokładnie wymieszać. Zostawić na czas ocieplenia mięsa do temperatury pokojowej lub – jeśli mamy czas – na dłużej, ok. 2 godziny. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Odłamać lub odciąć nóżki pieczarek. Łyżeczką wydrążyć blaszki kapelusza, robiąc jak najwięcej miejsca na farsz. Nóżki pieczarek i wydrążone części drobno posiekać na desce razem z natką pietruszki. Przełożyć do miski z mięsem, dodać jajko. Wszystkie składniki wymieszać. Wydrążone kapelusze pieczarek napełnić farszem. Ułożyć na blaszce do pieczenia i wstawić do piekarnika. Piec przez 45 minut. Na około 10 minut przed końcem pieczenia posypać tartym serem.


Małgorzata Szpak

ZOSTAW ODPOWIEDŹ