Festiwal Słodyczy Świata

Na początku grudnia wszystkie łasuchy będą mieć okazję, by spróbować słodyczy z całego świata, w tym również z Polski. Trudno o słodszy festiwal.

beelabakes.blogspot.com 

Festiwal jest niepowtarzalną okazją, by spróbować słodyczy z wielu zakątków świata, między innymi Grecji, Turcji, Hiszpanii, Włoch, krajów arabskich. Wśród przysmaków znajdą się słodkości, takie jak: baklava (ciasto filo przekładane orzechami i miodem), chałwa (specjał z ziaren sezamu), sütlaç (turecki budyń z ryżem), khoi, laddu (kulki z ciecierzycy maczane w syropie z orzechami), rasagulla (rodzaj pączków z serem gotowanych w syropie), dżelabi (chrupiące ciastka w syropie), tiramisu (biszkopty nasączone kawą, amaretto z serkiem mascarpone). Nie zabraknie i polskich specjalności jak krówki, kukułki czy pańska skórka, a także specjałów z czekolady.

 

Uczestnicy będą mieć możliwość zobaczenia, w jaki sposób powstają łakocie oraz ich zdegustować. Na festiwalu znajdzie się aż około 40 różnych stoisk. Kolejną propozycją będą laboratoria słodyczy, gdzie lekarze oraz dietetycy będą mogli wypowiedzieć się na temat słodkości.

 

Nie należy zapomnieć o kulturowym znaczeniu danego przysmaku. Poprzez słodycze będzie można zapoznać się z kulturą oraz egzotyką krajów uczestniczących.

 

Festiwal Słodyczy Świata odbędzie się w Warszawie w dniach 5-7 grudnia. Odbędzie się on w Wilanowie (róg ul. Przyczółkowej i Klimczaka).

 

Urozmaicaniem będą koncerty Barda don Giuseppe 5-6 grudnia o godzinie 18.

 

Aleksandra Berezowska

ZOSTAW ODPOWIEDŹ