Dziś Światowy Dzień Czekolady! Dlaczego warto ją jeść?

Czekolada to najlepszy przyjaciel kobiety. Mówi się, że „czekolada nie pyta, czekolada rozumie”. 12 kwietnia przypada Światowy Dzień Czekolady! W związku z tym, że dużo mówi się o tym, że czekolada jest niezdrowym produktem, który raczej powinnyśmy wyeliminować z diety, postanowiliśmy przybliżyć Wam zdrowotne właściwości tego smakołyku. Jakie? Sprawdź sama!

Źródło: born-to-cook.pl

Jedne z ostatnich badań wykazały, że czekolada zawiera ponad 600 substancji, które pozytywnie wpływają na nasz organizm. Oprócz oczywiście poprawy samopoczucia, doskonale wpływa na odporność, a nawet chroni przed próchnicą. Masło kakaowe, które jest podstawowym składnikiem czekolady ma właściwości odmładzające i zapobiega powstawaniu zmarszczek. Właśnie dlatego w USA jest moda na kuracje czekoladowe!

Podobno czekolada spośród wszystkich słodyczy jest najmniej szkodliwa dla zębów. Japończycy pracują nawet nad specjalną pastą do zębów wzbogaconą ekstraktem z łusek kakao. Niestety czekolada jak wszystkie słodkości, które uwielbiamy zawiera dużo węglowodanów. Kiedy one się rozkładają bardzo szkodzą zębom. Jednak plusem jest to, że czekolada szybko się rozpuszcza, dzięki czemu pozostaje w ustach krótko i jest mniej szkodliwa niż karmelki.

Czekolada zawiera dużo składników podnoszących poziom serotoniny we krwi, czyli  hormonu odpowiedzialnego za dobry nastrój. Poza tym zawiera magnez, który świetnie wpływa na układ nerwowy i poprawia sprawność intelektualną.

Badania wykazały również, że czekolada jest idealna dla przyszłych matek, ponieważ dobrze wpływa na rozwój płodu. Według naukowców matki, które jadły regularnie ciemną czekoladę były weselsze i aktywniejsze.

Dieta bogata w kakao ma zbawienny wpływ na serce. Zapobiega między innymi takim dolegliwościom jak podwyższone ciśnienie krwi. Najlepiej korzystać z jak najmniej przetworzonego kakao, a najwięcej znajdziemy go w gorzkiej czekoladzie z jego wysoką zawartością – 70% lub 80%. Na ten składnik szczególną uwagę powinny zwrócić też osoby cierpiące na migreny.

Fińscy naukowcy udowodnili również, że osoby spożywające dużą ilość kakao są mniej narażone na udary niż osoby, które stronią od gorzkiej czekolady i produktów zawierających ten składnik.

Włączenie gorzkiej czekolady może pomóc w walce o obniżenie cholesterolu, a co za tym idzie zmniejszeniem ryzyka wystąpienia chorób spowodowanych jego zbyt wysokim poziomem.

Warto również dodać, że czekolada ułatwia naukę. Prof. David Kennedy z Northumbria University badał zdolności studentów do wykonywania prostych zadań arytmetycznych. Jedna z grup wspomagała się czekoladą, druga nie. I co się okazało? Badani, którzy jedli słodkości wypadli lepiej niż ci, którzy jej nie spożywali w czasie badania. Prawdopodobnie jest to dzięki polifenolom, które są zawarte w ziarnie kakaowca i poprawiają ukrwienie mózgu.

Zatem Drogie Czytelniczki warto jeść czekoladę! Starajcie się jednak częściej wybierać tę gorzką o dużej zawartości kakao.

_______________________________________

Zapraszamy również do polubienia naszego profilu na Facebooku oraz zapoznania się z ofertą naszego sklepu internetowego.

                                                                                                                       

ZOSTAW ODPOWIEDŹ