Dieta na cellulit

Z cellulitem borykają się kobiety niezależnie od masy ciała – możemy go zauważyć u osób ze sporą nadwagą, jak i tych szczupłych. Powstawaniu pomarańczowej skórki sprzyjają: nieprawidłowa dieta, brak ruchu, brak snu czy noszenie butów na wysokich obcasach. Najlepszym sposobem na jej zwalczenie jest regularny trening, jednak efekt będzie szybszy, kiedy wspomożemy go odpowiednim sposobem odżywiania.

Źródło: pixabay.comKiedy dochodzi do nadmiernego rozrastania się komórek tłuszczowych, zaczynają one  uciskać naczynia limfatyczne. To z kolei prowadzi do utrudnień w przepływie krwi. Pojawia się problem z usunięciem toksyn z organizmu, a zbędne produkty przemiany materii odkładają się w komórkach. Tak powstaje cellulit. Za pomocą odpowiedniego doboru produktów żywnościowych w diecie możemy zlikwidować nieestetycznie nierówności na skórze. Warto wzbogacić swój jadłospis o następujące składniki:

 – Grejpfrut – jego działanie obejmuje usuwanie toksyn.

 – Jagody, maliny oraz jeżyny – podobnie jak grejpfrut wspomagają organizm w odtruwaniu z toksyn.

 – Warzywa z rodziny kapustnych – czyli kapusta, brokuły, kalarepa, jarmuż, kalafior itd. zawierają białko, dzięki któremu organizm szybciej pozbywa się toksyn. Poza tym są bogate w lecytynę – składnik biorący czynny udział w odnowie uszkodzonych nerek.

 – Zielona herbata – działa oczyszczająco i wspomaga metabolizm.

 – Oliwa z oliwek – kwasy tłuszczowe, które zawiera, korzystnie wpływają na pracę tarczycy, a gruczoł ten jest odpowiedzialny za przemianę materii.

 – Ostre papryczki – ułatwiają one przepływ krwi i przyspieszają metabolizm.

 – Łosoś – w jego skład wchodzą kwasy omega-3, które nie dopuszczają do gromadzenia się dużych ilości tłuszczu w organizmie – mają duży udział w procesach spalania tkanki tłuszczowej.

 – Przyprawy, np. szafran – stymuluje on przepływ krwi i ogranicza apetyt.

– Warzywa strączkowe – zawierają potas, który jest niezwykle ważnym pierwiastkiem w walce z cellulitem, ponieważ charakteryzuje się działaniem przeciwobrzękowym.

– Ocet jabłkowy – pobudza on do redukcji toksyn.

Niewskazane są takie produkty jak:

– sól,

– cukier,

– kawa,

– napoje gazowane,

– produkty przetworzone, czyli wszelkiego rodzaju zupki w proszku czy sosy,

– tłuszcze zwierzęce,

– węglowodany,

– smażone potrawy.

Skuteczna dieta antycellulitowa powinna zawierać duże ilości ryb i chudego mięsa, chudego sera, warzyw bogatych w potas, jajka, drożdże, orzechy i oleje roślinne. Zamiast spożywania smażonych potraw, jedz dania gotowane, najlepiej na parze. Odżywiaj się lekko i zdrowo, a będziesz się cieszyć gładką skórą bez śladu cellulitu.

 

Źródło: portal.abczdrowie.pl, www.sztukaodzywiania.pl

_________________

Zapraszamy również do polubienia naszego profilu na Facebooku oraz zapoznania się z ofertą naszego sklepu internetowego

ZOSTAW ODPOWIEDŹ