Czekoladowe muffiny na 2 sposoby
Muffiny z borówkami i białą czekoladą
Składniki (12 muffinów):
- 2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 szklanka mleka
- 100 g roztopionego masła
- 1 duże jajko
- 50-100 g posiekanej niezbyt drobno białej czekolady
- 150-200 g borówek
Sposób przygotowania:
Przygotowując pracę rozgrzewamy piekarnik do 200ºC, wykładamy foremki do muffinów papilotkami i rozgniatamy czekoladę.
Masło rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia. Przesiewamy mąkę i pozostałe suche składniki (proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i cukier) do miski.
W drugiej misce łączymy jajko, mleko i masło. Następnie mieszamy je ze składnikami suchymi. Dodajemy borówki i czekoladę delikatnie mieszając kilkoma ruchami.
Ciasto przelewamy do foremek i pieczemy ok. 20 min (aż zanurzany w muffinach patyczek wyjdzie suchy).
Hanna Gajewska, źródło: kwestiasmaku.com, smakocie.com
Strony: 1 2