Czego unikać na diecie odchudzającej?

Postanowiłaś schudnąć – to dobra decyzja. Wiesz już, że musisz ograniczyć jedzenie słodyczy. To jednak nie wszystkie produkty, które powinnaś wyrzucić ze swojej diety. Podpowiadamy, które jeszcze są odpowiedzialne za niepowodzenie w pozbywaniu się zbędnych kilogramów!

Źródło: Pixabay.com

Słodycze

Wiele z nas przyzwyczaiło się do sięgania po batonik lub cukierka, ponieważ pozwalają one na błyskawiczne pozbycie się uczucia głodu i poprawienie samopoczucia. Ten efekt trwa jednak bardzo krótko. Jeśli chcesz schudnąć, z góry zaplanuj sobie wszystkie posiłki w ciągu dnia, w taki sposób, żeby były niskokaloryczne i zdrowe.

Słodkie napoje

Nie zapominaj o tym, że wszelkiego rodzaju gotowe napoje i soki owocowe zwykle zawierają duże ilości cukru. Jeśli chcesz schudnąć, zastąp je wodą i zieloną herbatą, która dodatkowo przyspiesza metabolizm. Kaloryczny jest również alkohol – pół litra piwa to około 300 kalorii!

Sól

Sól, a właściwie zawarty w niej sód zatrzymuje wodę w organizmie, w tym również toksyny, które powinny być z niego usunięte. Jeśli chcesz schudnąć, zastąp ją przyprawami.

Owoce

Będąc na diecie dobrze jest nieco ograniczyć spożywanie owoców i zastąpić je mniej kalorycznymi, ale dostarczającymi równie wielu witamin i minerałów warzywami. Które owoce jeść z większą rozwagą? Przede wszystkim te słodkie i zawierające dużo tłuszczu – banany, awokado, winogrona, daktyle. Bez obaw możesz natomiast sięgać po jabłka, grapefruity i arbuzy.

Warzywa

Będąc na diecie odchudzającej nie rezygnuj z jedzenia warzyw – dostarczą ci wielu cennych składników odżywczych. Powinnaś mieć jednak na uwadze to, że niektóre z nich spożywamy najczęściej w towarzystwie tłuszczów – na przykład ziemniaki, co nie wpływa korzystnie na twoją figurę. Codziennie jedz pomidory, ogórka, brokuły, kalafior, sałatę, paprykę – najlepiej w postaci surowej, bez tłustych i słonych sosów.

Produkty o wysokiej zawartości konserwantów

Należą do nich na przykład wędliny – nie dość, że ostatnie badania IARC (oddział WHO) zwróciły uwagę na ich rakotwórczość, na dodatek zwykle zawierają mnóstwo konserwantów, soli i tłuszczu, które nie sprzyjają twojej figurze. Z tego samego powodu zapomnij o gotowych sosach i dipach, sałatkach z dużą ilością majonezu, gotowych posiłkach w słoikach, fast foodach.

Dodatki

Wiele z nas nie wyobraża sobie obiadu bez makaronu, ryżu albo pieczywa. Będąc na diecie powinnaś z nich zrezygnować. Jeśli potrzebny jest ci dodatek do obiadu, wybierz kaszę, ewentualnie brązowy ryż albo – rzadziej – makaron pełnoziarnisty.

Potrawy smażone

Zamiast przygotowywać posiłki na patelni, w tłuszczu, zainwestuj w garnek do gotowania na parze i zapoznaj się z obsługą piekarnika. Jeśli koniecznie chcesz coś usmażyć, korzystaj z oleju palmowego lub rzepakowego – nigdy z oleju słonecznikowego, lnianego lub oliwy z oliwek. Po przygotowaniu posiłku użyj papierowego ręcznika, by odsączyć go z nadmiaru tłuszczu.

__________________

Zapraszamy również do polubienia naszego profilu na Facebooku oraz zapoznania się z ofertą naszego sklepu internetowego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ