Co warto wiedzieć o winach?

Najstarsza butelka wina ma 1615 lata i jest eksponatem w niemieckim Speyer Museum. W Polsce pierwsze udokumentowane informacje dotyczące uprawy winorośli i produkcji wina pochodzą z przełomu XVI/XVII wieku, choć trunek ten był już wcześniej dobrze znany w naszej ojczyźnie. Dziś jest to jeden z najpopularniejszych alkoholi, który wspaniale sprawdza się na różnego rodzaju przyjęciach i spotkaniach.

wine-and-food-pairing-chart

 

Mity na temat wina

Wino staje się lepsze z wiekiem? To nieprawda. Większość win należy spożywać gdy mają nie więcej niż 10 lat. Ponad 80% win produkowanych na świecie to te przeznaczone do jak najszybszego spożycia i po upływie roku tracą walory smakowe.

Wino czerwone podajemy w temperaturze pokojowej to kolejny, bardzo popularny mit. Trunek ten powinniśmy przechowywać i serwować w temperaturze nie większej niż 18 oC.

Łyżeczka wsadzona do szyjki butelki wina musującego spowalnia proces ulatywanie bąbelków. Jeżeli chcemy zabezpieczyć otwartą wcześniej butelkę wina musującego przed odgazowaniem konieczne jest użycie specjalnego0 korka.

Ogólne zasady parowania win do potraw

Czerwone lekkie, owocowe wina idealnie pasują do czerwonych mięs, wędlin, serów o delikatnym smaku oraz ryb w sosie i smażonych, a także pizzy.

Wina czerwone o wyrazistym smaku idealnie skomponują się z dziczyzną, czerwonym mięsem, długo dojrzewającymi serami oraz daniami z grzybów.

Wina słodkie: czerwone podajemy do ostrzejszych serów, różowe jako aperitif oraz do deserów, białe najlepiej pasuje do gęsich wątróbek.

Wina różowe pasują do lekkich potraw, ryb, sardynek, białych mięs, delikatnych serów, wędlin i deserów.

Białe wina półwytrawne najlepiej komponują się z rybami, białym mięsem, różnymi rodzajami makaronów, drobiu, cielęciny, a także pasztetów.

Wytrawne białe wina podajemy do owoców morza, ryb i serów.

Wina musujące pasują do wszystkich potraw.

W jakiej kolejności podajemy wina?

Białe wina podajemy w pierwszej kolejności przed czerwonymi i różowymi, słodkiego nigdy nie podajemy przed wytrawnym, gdyż to pierwsze pasuje tylko i wyłącznie do deserów.

Jaki kieliszek wybrać?

Wina białe podajemy w smukłych kieliszkach z wysoką nóżką. Dlaczego? Wina białe powinny być podawane w temperaturze 8 -10 oC. Dzięki temu, że nie wybierzemy pękatych kieliszków, ciepło naszych rąk nie podgrzeje wina do zbyt wysokiej temperatury. Wąski kieliszek dodatkowo skondensuje aromat białego wina.

Wino czerwone potrzebuje szerokich kieliszków o większych wymiarach niż wino białe, by stykało się z powietrzem na dużej powierzchni. Pozwoli to na wydobycie aromatu trunku.

Kieliszki do win musujących, w tym także do szampana, powinny być smukłe, wysokie i zwężać się ku górze. Kształt ten pozwala obserwować bąbelki i zapobiegać ich zbyt szybkiemu uciekaniu ku górze.

Jakie wino pić na diecie?

Wino jest najlepszym alkoholem dla osób na diecie. Pozytywnie wpływa na układ trawienny i w porównaniu do innych alkoholi nie zawiera dużo kalorii. Najmniej kaloryczne jest czerwone wytrawne wino. Systematyczne picie czerwonego wina ma też korzystny wpływ na układ krwionośny i pracę serca. Ponadto zawiera antyoksydanty, potas, wapń oraz magnez. Kieliszek (120ml) zawiera około 60 kcal. Niewiele więcej, bo 75 kcal, ma białe wytrawne wino. Najwięcej, czyli 150 kcal ma czerwone wino słodkie.

Daria Sekula

ZOSTAW ODPOWIEDŹ