Co jeść na ból głowy?

Uporczywy ból głowy utrudnia normalne funkcjonowanie i nie wprowadza w dobry nastrój. Zamiast przyjmować kolejną porcję działających doraźnie tabletek przeciwbólowych wprowadź zmiany w swojej diecie, które przyniosą lepszy i długofalowy efekt.

www.dtmclinic.ie

Co może wywoływać ból głowy?

Nie musisz całkowicie eliminować ze swojej diety żółtego sera, czekolady oraz orzechów, ale nie przesadzaj z ich ilością, ponieważ mogą być źródłem amin wpływających na naczynia krwionośne doprowadzające krew do mózgu. Nadmierna konsumpcja produktów tego typu może podnosić ciśnienie tętnicze krwi, co w konsekwencji prowadzi do migreny. Ból głowy może Cię również dosięgnąć po spożyciu dużej ilości aspartamu, który występuje w gumie do żucia, słodzikach oraz niskokalorycznych napojach bezalkoholowych. Postaraj się unikać popularnego wzmacniacza smaku i zapachu, czyli glutaminianu sodu. Znajduje się on kostkach rosołowych, sproszkowanych zupach w proszku, mrożonych zestawach obiadowych oraz żywności paczkowanej. Niewskazane są duże ilości produktów zawierających substancje konserwujące takie jak azotyny i azotany, których źródłem jest głównie mięso konserwowane saletrą amonową, a także mleko i przetwory mleczne, chleb oraz nawożone nawozami sztucznymi warzywa i owoce. Przekroczenie dopuszczalnych dawek pobrania z dietą tych związków może prowadzić do migrenotwórczej methemoglobinemii. Nie pij zbyt dużo kawy, ponieważ zawarta w niej kofeina może również wywoływać ból głowy. Przy skłonnościach do występowania migreny warto ograniczyć również w swojej diecie owoce cytrusowe, awokado, węglowodany o wysokim indeksie glikemicznym oraz spożywanie alkoholu. Unikaj także głęboko przetworzonych artykułów żywnościowych, które są źródłem „chemii”.

Jak sobie radzić z bólem głowy?

Pamiętaj o bardzo ważnych regularnych ćwiczeniach. Nie wychodź z domu bez śniadania, na które powinny składać się produkty zbożowe, np. owsianka. Brak śniadania lub „głodzenie” jest bardzo częstą przyczyną bólów migrenowych. W ciągu dnia zrezygnuj z „pustych” kalorii w postaci produktów o wysokim indeksie glikemicznym, a zastąp je tymi o niskim. Pij dużo wody, a jej ilość zwiększaj proporcjonalnie wraz z ilością wypijanej kawy i herbaty. Pamiętaj o aktywności fizycznej oraz postaraj się unikać stresujących sytuacji. Zadbaj także o odpowiednią podaż magnezu, którego źródłem są przetwory zbożowe, nasiona roślin strączkowych, ziemniaki, ryby, niektóre warzywa oraz woda.

Źródło: polki.pl

Paulina Rożej

ZOSTAW ODPOWIEDŹ