Świąteczny pudding

Pudding stanowi nieodzowny element świąt Bożego Narodzenia w Wielkiej Brytanii. Pierwotna receptura zakłada, że powinien składać się z 13 składników, które odpowiadają Chrystusowi i dwunastu apostołom. Przygotowywany jest w ostatnią niedzielę adwentu i zgodnie z tradycją w jego powstawaniu uczestniczy cała rodzina.

www.zoompondy.com

 

Składniki:

140g rodzynek sułtańskich, 140g rodzynek ciemnych, 125g suszonych mandarynek, 125g suszonych jabłek, 125g suszonych śliwek, 1 duże drobno starte jabłko, 75g rozdrobnionych tostów bez skórki, starta skórka pomarańczy, 35g migdałów w płatkach, 35g drobno posiekanych migdałów, pół łyżeczki powideł śliwkowych, pół łyżeczki cynamonu, 1/4 łyżeczki przypraw (gałki, zmielonego kardamonu, goździków i ziela angielskiego), 3 łyżki soku jabłkowego, 2 łyżki miodu, 2 łyżki oleju arachidowego, 2 jajka, 60ml wiśniówki, 50ml brandy.

Sposób przyrządzenia:

W pierwszej kolejności wymieszaj jabłko, śliwki, wszystkie bakalie i startą skórkę z pomarańczy. Następnie dodaj przyprawy oraz pozostałe suche składniki. W osobnym naczyniu połącz ze sobą wiśniówkę, brandy, powidła, sok jabłkowy, miód, olej i powidła. Całość wymieszaj bardzo dokładnie. Odstaw na kilka godzin w chłodne miejsce, dzięki czemu składniki przejdą aromatem pochodzącym z przypraw. Po tym czasie wysmaruj formę masłem, wyłóż papierem do pieczenia oraz włóż do niej uzyskaną masę. Formę możesz wypełnić po brzegi, ponieważ pudding nie rośnie szybko w trakcie pieczenia. Do dużego garnka włóż naczynie z puddingiem, a następnie wlej do niego wodę, która powinna sięgać do 2/3 wysokości formy. Przykryj ją folią i piecz ok. 5-6 godzin w temperaturze 120 stopni. Pamiętaj o uzupełnianiu wody. Upieczony pudding możesz przetrzymywać przez dłuższy czas w formie lub wyjąć go z niej po ostudzeniu. Smacznego!

Źródło: www.kuchniakocha.pl

Paulina Rożej

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ