Ciasta „last minute”
Jeśli nagle nachodzi Cię nieposkromiona chęć na ciasto, ale nie lubisz spędzać długich godzin w kuchni, co chwilę zerkając do piekarnika, skorzystaj z prostych przepisów na szybkie wypieki. Te smakołyki sprawdzą się również w sytuacji, kiedy goście zaskoczą Cię nagłą wizytą.
Muffiny bananowo – czekoladowe (20 minut)
Składniki:
- 3 dojrzałe banany
- 125 ml oleju
- 100 g cukru
- 225 g mąki pszennej
- 3 łyżki kakao
- 2 jajka
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej albo proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Rozgniatamy widelcem banany, miksujemy dodając kolejno: olej, cukier, jaja, kakao i sodę oczyszczoną. Całość przekładamy do foremek na muffinki i wstawiamy na 15-20 minut do piekarnika na 200 st. C.