Paryskie makaroniki – zrób je sama!
Miękkie, słodkie, rozpływające się w ustach i jakże stylowe! Paryskie makaroniki swoim niepowtarzalnym smakiem i uroczym, pastelowym wyglądem podbijają świat łasuchów! Zostały również uznane za „najmodniejsze” ciasteczka, których odmówić sobie nie potrafią nawet top modelki na restrykcyjnej diecie! Naucz się samodzielnie przygotowywać te pyszności!
Wspomniane makaroniki to nic innego jak bezowe ciasteczka, przygotowywane z białek jaj, cukru pudru i mielonych migdałów. Nadzienie oczywiście leży w naszej kwestii. Makaroniki są dosyć drogie, a w Polsce jeszcze rzadko spotykane, więc w prosty sposób możesz nauczyć się je robić sama! Polecam te, z nadzieniem cytrynowym!
Składniki (na 10 porcji):
Makaroniki:
- 100 g białek
- 75 g cukru
- 175 g cukru pudru
- 125 g mielonych migdałów
- Szczypta barwnika do żywności (najlepiej żółtego)
Masa:
- 3 organiczne cytryny
- 3 jajka
- 140 g cukru
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
Sposób przygotowania:
Rozgrzej piekarnik do 175 stopni (165 stopni z termoobiegiem), a blachę do pieczenia wyłóż specjalnym papierem. Wymieszaj migdały z cukrem pudrem, a następnie przesiej przez sito na arkusz papieru do pieczenia.
Ubij na sztywno białka. Miksując na dużej prędkości, dodaj najpierw ¼ cukru, a później wsyp go do końca. Dodaj do białek migdały z cukrem pudrem i delikatnie wszystko wymieszaj. Podnieś masę delikatnie na szpatułce, a następnie wygładź. Na koniec dodaj odrobinę barwnika.
Nałóż masę do woreczka dekoratorskiego i formuj małe ciasteczka o okrągłym kształcie na blaszce. Woreczek trzymaj prostopadle do blachy i w ten sposób wyciskaj masę pożądanej wielkości.
Gdy ciasteczka będą rozłożone, uderz energicznie blachą kilka razy o stół, aby pozbyć się bąbelków powietrza z ciastek i odstaw je na około 15 minut. Piec ciastka w rozgrzanym piekarniku przez około 14 minut.
Makaroniki można sprawdzać delikatnie czy już się upiekły, ostrożnie na nie naciskając. Po wyjęciu z piekarnika odstaw blaszkę do wystygnięcia.
Pora na masę cytrynową! Cytryny umyj i osusz. Na tarce zetrzyj z nich skórkę i wymieszaj w rondelku z sokiem z cytryny i mąką kukurydzianą. Dodaj cukier i gotuj na małym ogniu. Roztrzep jajka i również dodaj do rondelka. Zwiększ ogień na średni i mieszaj kilka minut, aż masa zgęstnieje.
Gotową masę zdejmij z ognia i poczekaj aż przestygnie. Teraz pora na składanie ciasteczek. Na płaską stronę ciastka nałóż odrobinę masy cytrynowej i przykryj całość następnym ciastkiem.
Makaroniki smakują najlepiej na drugi dzień po przygotowaniu. Możesz je śmiało przechowywać w lodówce.
Joanna Łuszczykiewicz