Grzybowy wysyp przepisów!
Grzybów w lasach jest coraz więcej, więc bez zastanowienia jedziemy i zbieramy. Mamy pełne wiadra maślaków, podgrzybków, borowików, kurek… Pytanie tylko, co dalej? Jeśli standardowy sos grzybowy i takaż zupa już dawno się wam znudziły, polecam przepisy, które zaskoczą, a potrawy posmakują nawet największym koneserom.
Rydze w pomidorach
Składniki:
• 12 – 16 świeżych rydzy,
• 2 ząbki czosnku,
• 2 pomidory,
• 4 łyżki oliwy z oliwek,
• szczypta suszonego oregano,
• 4 łyżki świeżo startego parmezanu,
• świeża bazylia,
Wykonanie:
Rydze szybko opłukać pod bieżącą wodą, dokładnie osuszyć na ręczniku. Odciąć nóżki, kapelusze pokroić na kawałki (najlepiej ćwiartki). Czosnek obrać i pokroić w drobną kostkę. Pomidory obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki, usunąć szypułki oraz nasiona z komór. Pozostały miąższ pokroić w kosteczkę, doprawić solą i pieprzem. Rozgrzać patelnię, wlać 2 łyżki oliwy, dodać czosnek i oregano, chwilkę podsmażyć. Zwiększyć ogień, wrzucić grzyby i smażyć na dużym ogniu przez około 2 minuty, co chwilę mieszając drewnianą łyżką. W trakcie smażenia dodać następne dwie łyżki oliwy. Wrzucić pokrojone pomidory i na dużym ogniu smażyć przez kolejne 1 – 2 minuty. Podawać z tartym serem, świeżą bazylią i pieczywem.
Zapiekanka z kurczakiem, kaszą gryczaną i grzybami
Składniki:
• 1 pojedyncza pierś z kurczaka,
• 1,5 łyżeczki suszonego majeranku,
• 0,5 łyżeczki suszonego tymianku,
• 150 – 250 g podgrzybków lub borowików,
• 1/4 cebuli,
• 1 ząbek czosnku,
• 2 łyżki oliwy z oliwek,
• świeży tymianek i majeranek,
• 400 ml bulionu,
• 2 łyżki sosu sojowego,
• 100 g kaszy gryczanej prażonej (suchej, nieugotowanej).
Wykonanie:
Pierś z kurczaka pokroić w kosteczkę, doprawić solą, pieprzem, połową suszonego majeranku i połową tymianku. Odłożyć. Grzyby dokładnie oczyścić nożykiem i pędzelkiem lub szczoteczką. Przyciąć nóżki podgrzybkom, borowiki można zostawić w całości. Grzyby pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek pokroić w kosteczkę. Zagotować bulion razem z sosem sojowym i resztą suszonych ziół. Przygotować garnek żaroodporny z pokrywą lub formę do zapiekania o pojemności około 2 litrów. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Rozgrzać dużą patelnię, wlać łyżkę oliwy, wrzucić cebulę i smażyć ją do zeszklenia przez około 5 minut, następnie dodać czosnek i kurczaka, i obsmażyć z każdej strony (około 2 – 3 minuty). Przesunąć kurczaka na bok patelni, a w wolne miejsce włożyć grzyby i wlać łyżkę oliwy. Doprawić solą i pieprzem, smażyć co chwilę mieszając przez około 2 – 3 minuty. Wrzucić kurczaka na patelnię i smażyć wszystko przez około 1 – 2 minuty. Dodać suchą kaszę gryczaną, wymieszać i w razie potrzeby doprawić solą oraz pieprzem. Dodać posiekane liście świeżych ziół, wymieszać. Zalać szklanką wrzącego bulionu, wymieszać i zagotować. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, wlać resztę gorącego bulionu, przykryć i wstawić do piekarnika na 30 minut.