Skuteczne triki, by jeść mniej
Jednym z kluczy do sukcesu w racjonalnym odżywianiu jest częste spożywanie małych porcji. Niestety, nakładanie niewielkich porcji nie jest tak łatwe, jak mogłoby się wydawać. W rezultacie zjadamy pięć dużych posiłków, a wtedy bilans energetyczny na pewno nie wychodzi ujemny… Oto skuteczne triki, by jeść mniej!
Mniejszy talerz
Mała porcja sałatki będzie wyglądać niekorzystnie na pokaźnym talerzu, ale na małym i zgrabnym już całkiem przyzwoicie. Wybieraj do posiłków mniejsze naczynia. Gdy zobaczysz miskę pełną zupy, w Twojej podświadomości pojawi się informacja, że tym posiłkiem najesz się, nawet gdy rozmiar naczynia jest o wiele mniejszy od tego, którego używałaś zazwyczaj. To samo tyczy się sztućców. Przy następnej kolacji wypróbuj jedzenia dziecinnym widelcem i przekonaj się, że będziesz syta po zdecydowanie mniejszej porcji.
Jedz swoją słabszą ręką
Osoby praworęczne powinny używać do jedzenia ręki lewej, a leworęczni – prawej. To spowolni proces jedzenia i sprawi, że, będziesz delektować się każdym kęsem. Dodatkowym plusem tej metody jest trening koordynacyjny słabszej ręki.
Użyj ostrych przypraw
Jedzenie pikantnych potraw sprawia, że informacja o sytości trafia do mózgu zdecydowanie szybciej, a dzięki temu spożywasz mniej niż zazwyczaj. Dodatkowo ostre przyprawy wymuszają spowolnienie jedzenia, bo potrzebujemy kilku przerw na złapanie oddechu. Ponadto pikantne dania przyśpieszą Twój metabolizm!
Podziel posiłek na kawałki
Jedzenie jednego posiłku w kilku mniejszych porcjach wpływa na naszą podświadomość. Poćwiartowana kanapka wyśle do Twojej podświadomości sygnał, że jedzenia jest więcej niż w rzeczywistości. Ta sama metoda sprawdzi się szczególnie w przypadku domowych ciast.
Gęste i pachnące
Posiłki o intensywnym zapachu i gęstej konsystencji odbierane są przez nasz mózg jako te bardziej kaloryczne, a co za tym idzie – również bardziej sycące. Zamiast rzadkiej pomidorowej wybierz gęsty krem z pomidorów, a jogurt pitny zastąp owocowym musem. Do każdej potrawy dodawaj też pachnące przyprawy.
Anna Kukiełka