Makaron w różnych odsłonach

Nie od dziś wiadomo, że Włosi zakochani są w daniach z makaronu. Dzielą poszczególne rodzaje na te, które przyjmą więcej sosu, na te, które są bardziej miękkie oraz na wiele innych sposobów, które nam, zwykłym zjadaczom, nie przyszły by na myśl. Czy jest się czym zachwycać? Zdecydowanie tak! Na potwierdzenie, zamieszczamy, kilka przepisów, na przepyszne dania.

kuchenneewolucje.blogspot.com

Penne z kurczakiem

Składniki:

  • makaron penne 1i 1/2 szklanki
  • podwójna pierś z kurczaka
  • pomidor 2 szt.
  • czosnek 2 ząbki
  • przecier pomidorowy mały
  • cebula 1 średnia
  • starty ser żółty do posypania potrawy
  • szczypiorek świeży
  • zioła prowansalskie
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

Gotować makaron penne w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy. Kurczaka pokroić na drobne kawałki. Na rozgrzaną patelnię z oliwą wrzucić cebulę, po zeszkleniu dodać mięso i przyprawy. Smażyć przez ok. 5 min.

Następnie dodać czosnek i chwilę zamieszać, wrzucić przecier i posiekane pomidory. Przez następnie 10 – 15 minut dusić na patelni, od czasu do czasu mieszając.

Wyłożony na talerz makaron i sos posypać startym parmezanem oraz dużą ilością szczypiorku.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ