Sezon trwa cały rok!
Sezonowe jedzenie jest gwarancją najwyższej jakości. Warzywa i owoce mają swój prawdziwy, bogaty smak. Może nie wyglądają jak ich plastikowe, sklepowe odpowiedniki, ale na pewno są smaczniejsze i zdrowsze dla naszego organizmu. Dlatego lepiej przejść się na bazarek i tam kupić potrzebne produkty, niż inwestować w sztuczne efekty nawożenia. Prezentujemy listę warzyw i owoców, które są dostępne w poszczególnych miesiącach.
Styczeń
Warzywa: brukselka, buraki, cykoria, dynia, endywia, fenkuł, kapusta, marchewka, natka pietruszki (na oknie), pietruszka (korzeń), por, roszponka, seler (korzeń), ziemniaki.
Owoce: gruszki, jabłka.
Luty
Warzywa: brukselka, buraki, cykoria, dynia, endywia, fenkuł, kapusta, marchewka, natka pietruszki (na oknie), pietruszka (korzeń), por, roszponka, seler (korzeń), ziemniaki.
Owoce: gruszki, jabłka.
Marzec
Warzywa: brukselka, buraki, cykoria, dynia, endywia, kapusta, marchewka, natka pietruszki (na oknie), pietruszka (korzeń), por, roszponka, seler (korzeń), ziemniaki. Pierwsze zbiory rzodkiewki.
Owoce: gruszki, jabłka.
Kwiecień
Warzywa: cykoria, endywia, natka pietruszki (na oknie), por, roszponka, rzodkiewka, ziemniaki. Pierwsze zbiory botwinki i rabarbaru.
Owoce: gruszki, jabłka.
Maj
Warzywa: botwinka, natka pietruszki, rzodkiewka, ziemniaki. Pierwsze zbiory sałaty, rukoli i szczawiu.
Owoce: Pierwsze zbiory truskawek.
Czerwiec
Warzywa: botwinka, natka pietruszki (z gruntu), rukola, rzodkiewka, sałata, szczaw, ziemniaki. Pierwsze zbiory bobu, brokułów, cukinii, fasolki szparagowej, kalafiora, kalarepy, marchewki młodej, ogórków (jeśli temperatura wynosi ok 20 stopni C), pora młodego, selera (liście), szparag, szpinaku, ziemniaków młodych. Pod koniec miesiąca zielony groszek i groszek cukrowy.
Owoce: agrest, czereśnie, truskawki, wiśnie. Pierwsze zbiory śliwek i porzeczek.
Lipiec
Warzywa: botwinka, bób, brokuły, cukinia, fasolka szparagowa, groszek zielony, groszek cukrowy, kalafior, kalarepa, marchewka, natka pietruszki, ogórek, por, rukola, rzodkiewka, sałata, seler (liście), szczaw, szparagi, szpinak, ziemniaki. Pierwsze zbiory bakłażana, młodych buraków, fenkuł, kukurydzy, papryki. Pod koniec miesiąca pomidory.
Owoce: agrest, arbuz, czereśnie, maliny, porzeczki, śliwki, truskawki, wiśnie. Pierwsze zbiory brzoskwiń i nektarynek.
Sierpień
Warzywa: bakłażan, brokuły, buraki, cukinia, fasolka szparagowa, fenkuł, kalafior, kalarepa, kukurydza, marchewka, natka pietruszki, ogórek, papryka, pomidory, por, rukola, rzodkiewka, sałata, seler (liście), szczaw, szparagi, szpinak, ziemniaki. Pierwsze zbiory fasoli, młodej kapusty i patisona.
Owoce: agrest, arbuz, brzoskwinie, czereśnie, maliny, nektarynki, porzeczki, poziomki, śliwki, truskawki. Pierwsze jagody i winogrona.
Wrzesień
Warzywa: bakłażan, brokuły, buraki, cukinia, fasolka szparagowa, fenkuł, kalafior, kalarepa, kapusta, kukurydza, marchewka, natka pietruszki, ogórek, papryka, patison, pomidory, por, rukola, rzodkiewka, sałata, seler (liście), szczaw, szpinak, ziemniaki. Pierwsze zbiory młodej brukselki, cykorii, dyni i jarmużu.
Owoce: brzoskwinie, gruszki, jabłka, jagody, jeżyny, maliny, nektarynki, porzeczki, pigwa, śliwki, winogrona, żurawina.
Październik
Warzywa: bakłażan, brokuły, buraki, cukinia, cykoria, dynia, fenkuł, jarmuż, kalafior, kalarepa, kapusta, kukurydza, marchewka, natka pietruszki, patison, por, pietruszka, rukola, rzodkiewka, sałata, seler (korzeń i liście), szpinak, ziemniaki. Pierwsze zbiory młodej brukselki, endywii i roszponki.
Owoce: gruszki, jabłka, pigwa, śliwki, winogrona.
Listopad
Warzywa: brokuły, brukselka, buraki, cykoria, dynia, endywia, fenkuł, jarmuż, kalafior, kalarepa, kapusta, marchewka, natka pietruszki, pietruszka, por, roszponka, rukola, seler (korzeń i liście), szpinak, ziemniaki.
Owoce: gruszki, jabłka, pigwa.
Grudzień
Warzywa: brukselka, buraki, cykoria, dynia, endywia, fenkuł, jarmuż, kapusta, marchewka, natka pietruszki (na oknie), pietruszka, por, roszponka, seler (korzeń), ziemniaki.
Owoce: Gruszki, jabłka.
Ewa Szymańska