Domowa piekarnia

bulki life4styleZamiast codziennego kupowania pieczywa w sklepie, wolałabyś od czasu do czasu zjeść coś domowego? Przedstawiamy ciekawe i sprawdzone przepisy na pyszne i pachnące pieczywo, prosto z własnego pieca!

Otrębowe bułeczki                                

Składniki:

300g mąki pszennej, 50g otrębów lub płatków owsianych, 2 łyżki oleju roślinnego, 15g świeżych drożdży lub 1 łyżeczka drożdży instant, 1 łyżeczka soli, 2 łyżeczki cukru, 190g wody o temperaturze pokojowej

Przygotowanie:

Drożdże wymieszać z łyżeczką cukru i 2 łyżkami wody. Odstawić do wyrośnięcia na 15min.

Zaczyn połączyć z pozostałymi składnikami. Wyrobić ciasto ręcznie lub przy pomocy miksera z hakiem. Ciasto powinno być gładkie i niezbyt twarde.

Uformować z ciasta kulę. Posmarować ją delikatnie olejem roślinnym i przełożyć do miski. Odstawić na 1godz. do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Ciasto po wyrośnięciu podzielić na 8 części. Z każdej uformować bułeczkę. Można uformować bułki o dowolnym kształcie. Chcąc uzyskać kształt taki jak u mnie, należy z każdej porcji ciasta uformować najpierw wałek. Następnie zrobić luźny węzeł. Jedną końcówkę przełożyć od dołu do góry, wciskając ją do środka. Drugą końcówkę przełożyć od góry do dołu, również wkładając do środka. Jeśli ciasto będzie się kleić nie podsypywać go mąką tylko natłuścić ręce olejem lub oliwą.

Gotowe bułeczki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na 40- 60min. do wyrośnięcia.

Wyrośnięte bułki spryskać spryskiwaczem z olejem lub posmarować olejem przy pomocy pędzla. Boki spryskać wodą.

Piec około 10min. w temperaturze 230°C. Kolejno zmniejszyć temperaturę do 210°C i piec dalej około 5 -10min. Bułki powinny być wyraźnie zarumienione. Bułki ostudzić na kratce z piekarnika.

Ciabatta z płatkami owsianymi

Składniki:

600 ml mąki pszennej, 150 ml płatków owsianych, 400 ml ciepłej wody, 1 łyżka miodu, 35 gramów świeżych drożdży, 1 łyżka oliwy extra vergine, 1 łyżeczka soli

Przygotowanie:

Pojemnikiem z miarką odmierzyć mąkę, przesiać do dużej miski. Odmierzyć płatki owsiane a następnie ciepłą (letnią) wodę. Płatki owsiane zalać wodą, dodać miód, pokruszone drożdże, oliwę. Dokładnie wymieszać i odstawić na 5 minut aż drożdże zaczną się pienić.

Rozczyn z drożdżami wlać do przesianej mąki i wymieszać drewnianą łyżką. Na koniec dodać sól, wymieszać, przykryć wilgotną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę. Razem z solą możemy dodać posiekane suszone pomidory, suszone zioła czy posiekane oliwki.

Ciasto podzielić na 3 części (będzie bardzo rzadkie, ale nie należy się tym przejmować, nie trzeba też dosypywać mąki). Wyłożyć na blaszkę z papierem do pieczenia, rozciągając ciasto i próbując nadać kształt podłużnych wałków. Ciasto można wyjmować z miski posmarowanymi oliwą dłońmi.

Wierzch posypać sezamem lub pestkami dyni czy czarnuszką. Odstawić do podrośnięcia na czas rozgrzania piekarnika do maksymalnej temperatury (250 stopni C). Zanim zaczniemy nagrzewać piekarnik możemy jeszcze odczekać około 20 minut jeśli mamy czas.

Piec przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 150 stopni C i piec dalej przez kolejne 15 minut. Wyjąć z piekarnika i po kilku minutach przełożyć ciabatty na metalową kratkę do wystudzenia. Pokroić dopiero po ostudzeniu.  

Źródła przepisów: Domowe-wypieki.pl, kwestiasmaku.com

ZOSTAW ODPOWIEDŹ